• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory Scan Speak D2608/91300 + Seas ER15RLY - dobry duet?

Reakcji
0
Szanowni Forumowicze,
po pierwszych skończonych kolumnach przyszła pora na kolejne :)
Kierując się póki co niestety wyłącznie opiniami inych konstruktorów oraz chęcią poznania nowych głośników, wpadłem na pomysł taki jak w temacie.
Obudowa wymiarami i objętością bliźniacza z poprzednimi monitorami- 8l strojenie jakieś 55-65 Hz.

Proszę o opinie, co uważacie. Jakie brzmienie może z tego wyjść? Czy za 1000 zł znajdę coś wyraźnie lepszego ? (Najważniejsza średnica i góra, bo pomieszczenie do którego trafią jest niewielkie) :)

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
Nie znam ER od Seasa, ale SB15 na pewno lepiej na srednicy zagra i swietnie sie zgrywa z D2608/91300

Dziękuję za zainteresowanie.
Jaki konkretnie SB15 ma Kolega na myśli- MFC czy NRX? Na pewno zagra lepiej?- można spytać, skąd takie przekonanie ? :)

NRX. Pharoh mial te glosniki, ja tego sluchalem i moge potwierdzic jego slowa ze to fajne zestawienie.

Ogólnie wszystkie wysokotonowe jakie słyszałem scany uważam za fajne. Natomiast 18cm niskośredniotonowe revelatory mnie się raczej średnio podobają. Podoba mi się natomiast 15cm revelator. To tak z grubsza o moich upodobaniach co do scanów.

Scany wysokotonowe sa... jakby to nazwać... wybiórcze :)
Wybierają sobie słuchacza ;)
To czy ci sie podobają zalezy od tego czy lubisz głęboki detal czy lekkość brzmienia i fun ze słuchania muzyki

Za świetne scany uwazam 2904/6 2905/97 2905/99

Woofer tylko 15-ki z serii rewelator
Jak znajdę cos co je przebije to dam znać :)

Kwestia gustu. Ja lubię, jak głośniki mają swój charakter brzmienia. Poza tym brzmienie zbyt liniowe nie zawsze daje frajdę. To tak jak z apetytem - czasami masz ochotę na coś ostrzejszego, czasami wolisz coś słodkiego, a nie tylko samo zdrowe.

Natomiast całkowicie się zgadzam z lklukaszem.

Dziękuję za wpisy
Trochę czasu minęło, i sytuacja się nieco zmieniła- mam nowe kwestie do poruszenia, ale to już w osobnych wątkach, żeby nie robić bałaganu pisaniem nie na temat :)

Podsumowując- rozumiem, że sugerujecie Panowie, iż prawdopodobnie nic lepszego niż 15SB nie znajdę do 250 zł.
Wracając jednak do Seasa ER15- czy ktoś ma z nim jakieś bliższe doświadczenia, bo ciężko o informacje na jego temat.
Drążę temat, ponieważ ktoś mi go kiedyś polecał, na zagranicznych forach pisze się całkiem nieźle- po prostu jestem ciekawy :)
Pozdrawiam

Powrót