Tunel ma dlugosc okolo 132cm, stale Sd okolo 181cm2, offset glosnika 16cm.
OK, nie całkiem o to mi chodziło ale przekrój tunelu 1.6*Sd i offset 16cm to już coś.
Tak w ramach testów mojego symulatora chciałem to sobie wrzucić, są pomiary więc można porównywać wyniki symulacji z pomiarami.
Wymiary oszacowałem na podstawie proporcji ze zdjęcia:
wysokość 36, szerokość 37, szerokość kanału 11.5 (na przegrodzie 8.5), szerokość portu 6.5.
Jeśli komuś nie przeszkadza takiej wielkosci monitor, to moge napisac, ze brzmi on calkiem niezle. Bas jest wyrazny, silny, wytrzymalosc mocowa jest spora.
To prawda--bas z linii jest niesamowity. Jest go o wiele więcej niż z zamkniętej i w dodatku o wiele lepszy jakościowo niż z br.
Ja sobie niedawno zrobiłem linie w obudowie ok.20L ale na głośniku 8"

i w dodatku trochę przesadziłem z długością tunelu, trzeba było zrobić krótszy a za to szerszy. Ale i tak basik jest całkiem fajny, szybki i nie rzęzi jak BR.
Wytrzymałością mocową to ja się nie przejmuję bo jak zmierzyłem moc przy głośności z jaką zazwyczaj słucham to mi wyszły jakieś pojedyncze miliwaty.
Odrazu napisze, ze symulacja niewiele Ci pokaze.
Wyszło tak jak na załączonym obrazku, największa różnica w zakresie 250-350Hz. Na symulacji jest spory dołek a na pomiarach tego nie ma.