Wys 47cm, szer 17cm, gleb 25,5cm.
Pod wieczor postaram sie wrzucic pomiary.
Pod wieczor postaram sie wrzucic pomiary.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Mam jeszcze dla Was mala niespodzianke. Wpadl mi w lapy monitor studyjny Behringer B2031A i oczywiscie musialem go pomierzyc.
PM, wykresy pomiarowe z nałożonymi krzywymi odpowiedzi membrany i dziury czy to BR czy LT, jakie widuję, mają jakieś 5-6 dB różnicy poziomu głośności. Jak z Twoich LT wyżej zaprezentowanych i monitorków Behringera. Pomiar przy membranie i u wylotu tunelu/rury z zachowaniem reszty szczegółów pomiarowych? Pytam, gdyż chcę się upewnić co do tego, czego powinno się spodziewać przy pomiarach standardowych konstrukcji ze zwrotem basowym. | ![]() |
No nic, trzeba walczyc dalej.
Zaph tez je pomierzyl
PM, wykresy pomiarowe z nałożonymi krzywymi odpowiedzi membrany i dziury czy to BR czy LT, jakie widuję, mają jakieś 5-6 dB różnicy poziomu głośności. Jak z Twoich LT wyżej zaprezentowanych i monitorków Behringera.
Pytam, gdyż chcę się upewnić co do tego, czego powinno się spodziewać przy pomiarach standardowych konstrukcji ze zwrotem basowym.
Hm, hm, hmmm... Jak dla mnie wygląda to całkiem OK
Pisząc o słabym tłumieniu harmonicznych masz na myśli zakres ogólnie rzecz biorąc powyżej 100Hz, czy ten dzwon ujawniający się w przedziale 600-700Hz? Zakładam, że chodzi właśnie o ten dzwon.
Nie tylko myslalem, ale rowniez stosowalem, mozna na tym polu wiele zdzialac. Okazuje sie, ze nawet zwykle wzmocnienia w zakretach tuneli potrafia dac bardzo dobre rezultaty. Chodzi glownie o to, aby utrudnic tym wyzszym czestotliwosciom ukladanie sie w tunelu. Mozna to robic za pomoca otworow w przegrodach, komor rezonansowych, scietych przegrod i tak dalej.Myślałeś o niwelacji tego dzwona jakimiś zabiegami związanymi z ingerencją w kształtowanie przegród (ścięcia krawędzi lub wycięcia w przegrodzie)?
Pomiar, który pokazałeś jest z Arty? Jest tam dostępna opcja sumowania pomiarów bliskiego pola głośnika i tunelu? Takie sumowanie zapewne rzuciło by nieco więcej światłą na pracę układu.
Kurde, szkoda że projekt jest na Tonsilach - i oczywiście nie chodzi mi tutaj o samą markę ale o jej dostępność w obecnych czasach, która jest, lekko mówiąc, dyskusyjna...
Roznica w efektywnosci na tym pomiarze jest zamierzona dla lepszego zobrazowania pomiarow ( tak zeby sie nie nakladaly ).