Bardzo ladne polozenie kopulki
Staram sie jak moge hehe
Wczoraj polutowalem pierwsza zwrotnice z prawdziwego zdarzenia. Niestety nie znalazlem idealnych wartosci elementow w moich gratach, wiec ich wartosci nieco odbiegaja od tych z symulacji. W kazdym razie musze przyznac, ze dzwiek jest calkiem niezly. Bardzo dobrze znosza bliskie ustawienie przy scianie, powiedzialbym nawet, ze jest ono zalecane i paczki sa do takiego ustawienia zaprojektowane. Mysle, ze nie bedzie problemu z upchaniem ich w ciasnych pokoikach. Co do natezenia dzwieku, to narazie gra tylko jedna kolumna i uwazam, ze jest ono wystarczajace jak na moje 15m2. Trzeba jeszcze wykonac kilka pomiarow i dopracowac zwrotnice, poniewaz tak jak jest teraz wydaje mi sie troche za jasno.
Glosniczki niespecjalnie lubia slabe nagrania, co mnie bardzo cieszy. Pozwala to na prace w przewidywanym srodowisku monitora studyjnego bliskiego pola. Bas jest calkiem niezly, przy dobrym ustawieniu zaskakujaco niski. Odsluch muzyki symfonicznej zrobil na mnie spore wrazenie. Momentami nawet "podskoczylem" na fotelu przy solidnym forte,"taki kurdupel, a tak potrafi przyloic"

Biorac pod uwage fakt, ze cala obudowa jest skrecona wkretami, a nie klejona, pianki nie sa przyklejone, nie ma mat bitumicznych, to mimo to dynamika jest bardzo przyzwoita.
Teraz musze dopracowac detale obudowy, przeniesc to w formie modelu do Skeczupa i zamowic plyty mdf na docelowe paczki. Szerokosc obudowy ulegnie zmianie ze 170mm na 175mm. Scianki obudowy z typowej 18stki, przod z 22mm. W srodku wkleje jeszcze maty bitumiczne, szczegolnie na scianke przegrody tunelu.
Niestety dalej nie wiem gdzie upchac zwrotnice... Szczegolnie, ze nie wiem jak duza ona wyjdzie, mimo ze elementow bedzie nieduzo.