Obecnie do pomiarow uzywam tylko metody dwukanalowej. Jest dobry mikrofon studyjny zasilany phantomem. Przyzwoita karta na usb. Te parametry moglyby byc jeszcze lepsze, poniewaz zazwyczaj uzywam niskiego napiecia ze wzmacniacza ale to jest dla mnie wystarczajace.
Wentylator raczej nie bedzie Ci psul pomiarow.
Co do samej metody pomiarowej to mam male odleglosci od scian. Np przy pomiarze tego monitora kopulka jest na wysokosci 131cm od podlogi oraz 125cm od sufitu, boczne sciany to 127cm, 160cm i 133cm. Sciana za mikrofonem jest daleko, ale to juz nie ma znaczenia, bo pierwsze odbicie i tak bedzie od sufitu.
Jak widzisz odleglosci sa bardzo male, ale mimo to moge spokojnie ustawic mikrofon te 90-100cm od przedniej scianki. Czasami stosuje wytlumienie podlogi ale rzadko.
Jak robie projekty z nieduzym monitorem z wyrownaniem czasowym, to wtedy ustawiam mikrofon nawet blizej ( 50cm ) celujac miedzy osie glosnikow, co daje juz duze mozliwosci i dluga bramke.
Ogolnie ostatnio zauwazylem, ze jakos fajniej wychodza mi pomiary z justmls niz Arta. Mam wrazenie, ze przy Arcie bramka musi byc ustawiona duzo przed 1 odbiciem zeby pomiar byl realny. Natomiast justmls jakos lepiej sobie z tym radzi, poza tym jest prosty i dziala razem z jigiem od Arty.