• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory STX do małego pokoju, wybór projektu

jeszcze kilka glosnikow musze skonczyc i zabiore sie za te monitory ;)
pomiary mam gotowe tylko nie bylo czasu ani weny

jeszcze kilka glosnikow musze skonczyc i zabiore sie za te monitory ;)
pomiary mam gotowe tylko nie bylo czasu ani weny

Rób, rób bo sam jestem ciekaw jak gra ten alx :) . A samemu mi się za dwa projekty nie chce zabierać bo to za dużo. Dosyć że nie mogę jednego skończyć :p .

Ostatnia edycja:
ale wpadniesz posluchac? :D (jestem pod warszawa)
czy jak chcesz ocenic brzmienie? :D

Zrobiłbym go bo taniej, a brzmienia ani tego STX ani tego SB nie znam więc mi tam bez różnicy ;v

Szkoda trochę ze ta Wawa mi nie po drodze :/
Pokieruje się opiniami autora projektu, jak to gra:))

Ewentualnie nagrasz filmik z jakimś low bassem i cykaniem jak audiofile polskiego youtuba i opublikujesz :D

A ogólnie koszt głośników i zwrotnicy do tego SB to 530 zł a na STX z ALX powinien się zamknąć w ponad 400 zł więc różnica trochę jest

Muszę trochę żydzić bo muszę kupić jeszcze używaną jakąś tańszą frezarke na allegro bo nasza pojechała sobie do Szwecji i prędko nie wróci :/

Ostatnia edycja:
@Pawel masz też pomiary fazy? Mógłbyś z ciekawości mi podesłać pomiary jeśli była by taka możliwość? Albo po prostu napisać czy ten alx ma taki dół u ciebie też a potem pik na końcu (rezonans membrany pewnie)? W niektórych projektach widziałem że alx nie mial tego dołu a w niektórych był on obecny.

Oszzz...ile ma ten pik dB :D ? Szczerze to przeszła mi już ochota na ten głośnik :p . Mocno jest słyszalny pewnie :D ?

Mocno jest słyszalny pewnie ?

To zależy od słuchu słuchacza... ja słyszałem.
Starałem się złagodzić go zwrotnicą, ale po dodaniu filtra talerze złagodniały, zjechało trochę z "blasku", więc postanowiłem go nie dawać.
7c0466f15791f6defe1e7e45d08c79a1_1455469866.jpg

e23995a2ff5d64955d3be0d2b830690e_1455469772.jpg

Pomiar pod kątem 8*, więc i rezonans słabszy.

Ostatnia edycja:
Ta opcja która podałeś o wiele bardziej by mi pasowała :) . Ten projekt z którego podałeś zwrotkę jest gdzieś na forum?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jestem przyzwyczajony do seasa aluminiowego ale stłumionego mocniej a po 2 mającego rezonans w paśmie nieslyszalnym już więc na pewno by mi to przeszkadzało.

Ostatnia edycja:
Pomiar jest, ale ten rezonans jest dalej niż skala w programie.
Pomiar wygląda prawie identycznie jak producenta.

ten pik jest tak wysoko ze moze tylko pomoc a nie przeszkodzic
jest duzo wyzej niz wiele aluminiowych glosnikow przez co ALX gra "łagodniej" niz stereotypowe glosniki metalowe

panowie, od lat piszemy zeby sluchac uchem a nie wykresami!!! :p

Powrót