• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory Tonsil 16/50/6 + Vifa PL27TG-35

Reakcji
0
Witam,

Mam kpl głośników na 2 monitorki Tonsil 16/50/6 + Vifa PL27TG-35. Wędrując po forach znalazłem bardzo pozytywne opinie stąd wybór.

Docelowo mają grać w sypialni o powierzchni około 24m2 przy czym sufit będzie ze skosem. Nie oczekuje wielkich poziomów głośności lecz ładnego brzmienia. Jedyne czego sie obawiam to ilość basu - jednak ze względu na to że nie będą wykorzystywane nawet w 30% w ostateczności poratuje sie korektorem.

Obudowa powinna mieć 15-20litrów strojenie ok 50Hz. Szczerze nie wiem jaki litraz wybrać - Może po prostu w połowie 17litrów. A może polecicie inną pojemność choćby ze względu na wymiary pomieszczenia?

Druga sprawa to zwrotnica. Nigdzie nie znalazłem konkretnej pod te głośniki. Jest sporo projektów z Visatonem SC10 - ale czy można bezkarnie zamienić wysokotonowce? Charakterystyka oraz skuteczność są podobne więc może da sie to wykonać?

Z góry dzieki za rady,

pojemnosc zalezy od warunkow na jakie mozesz sobie pozwolic.
jak monitory to daj 15 litrow. jak podlogowki to daj 20 litrow. wiecej nie dawaj bo stracisz na wytrzymalosci glosnika a zejscia basu wcale nie poprawisz

niestety zwrotnice musisz wykonac od zera pod te konkretne glosniki
tego tonsila bardzo lubie
D27TG05 tez bardzo mi sie podobal - nie wiem jak brzmi wersja 35. jezeli podobnie to wyjda bardzo ciekawe kolumny o nie nachalnym brzmieniu ;)

Hmm a czy macie jakąś zaufaną osobę która podjęłaby się tematu zwrotnic? Najlepiej z okolic Mielca lub Rzeszowa? Jaki jest to orientacyjny koszt? Ja nie mam sprzętu do tego a nie chce psuć kolumn zwrotnicami z kalkulatora

---------- Post dodany o 10:19 ---------- Poprzedni post o 08:08 ----------

Znalazłem też zwrotkę dla Tonsil GDN 16/50/6 8 ohm + vifa DX 25. Nadal koniecznościa będzie wykonanie nowe zwrotnicy?

Hmm a czy macie jakąś zaufaną osobę która podjęłaby się tematu zwrotnic?

zapytaj yoshiego. chociaz sa tez inne osoby ktore sie na tym znaja ;)

Znalazłem też zwrotkę dla Tonsil GDN 16/50/6 8 ohm + vifa DX 25. Nadal koniecznościa będzie wykonanie nowe zwrotnicy?
to sa zupelnie inne glosniki - nadal potrzeba nowej zwrotnicy

najpierw zbuduj kolumne, chociazby surowa z wiorowki ale o docelowych wymiarach
a pozniej sie zobaczy czy bedziesz wysylal czy ktos u ciebie to pomierzy i odslucha

Powrót