• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory Usher 9950T20 + 8948A

Reakcji
0
Witam

czy jest ktoś w stanie mi zaprojektować obudowy do 9950T20 + 8948A ?

W planach monitory z mdf 18mm wzor klasyczne proste .

pozdrawiam Rafał :)

dzieki paweł ta skrzynka ma niecałe 14L ? Jak bym ja wydłuzył o 3 cm to bedzie 15L z tego co mi mowił Adam on miał taki litraż.

A o zwrotke nie mam sie co martwic mam kogos kto to ogranie jak trzeba :D

odejmij głośniki, zwrotnice, zrobi się koło 12 litrów, trochę mało:-) mój litraż to po odjęciu glosnikow i zwrotek koło 16 litrów:-) Zrób je ciut wyższe i głębsze i przelicz sobie litraż;-) Inny kolega dał im 20 litrów i też nie narzeka;-)

odejmij głośniki, zwrotnice, zrobi się koło 12 litrów

Po co się bawić w przeliczanie tych wszystkich elementów, jak i tak wytłumienie zmieni wszystko?
Gdybym tak robił, nigdy bym nie uzyskał 15L w moich monitorach http://diyaudio.pl/showthread.php/21350-MONITORY-Usher-Audio-Heban

...nie mówiąc już o strojeniu które pokaże program. Po złożeniu takiej "obliczanej" obudowy i włożeniu wytłumienia, jest wręcz niemożliwe aby strojenie z programu zgadzało się ze stanem faktycznym.

No to dziwne chyba marian nie jest, że się to liczy... :) Druga sprawa, że w mniejszej budzie niż 17litrów to dla mnie się taki 18cm woofer marnuje totalnie. 18tka to zawsze będzie kompromis na basie, ale jak ograniczymy jej jeszcze litraż do niewielkiego monitorka to po co się pchać w taki głośnik..?:/

Nie muszę, bo wiem, że w 17-20litrach zagra ten głośnik zwyczajnie lepiej. Tyle, że stylistycznie problemem jest upchanie tego w monitor. Z resztą to nie pierwszy przypadek tego typu.. :)

---------- Post dodany o 11:47 ---------- Poprzedni post o 11:46 ----------

Większa skuteczność i moc I to tyle.
ok, ale zawsze kosztem czegoś.. :) A tą skuteczność nadrobię na wzmaku.

i teraz sie zastanawim czy nie lepiej bedzie zrobic podłogówki bo w planach nie bedzie suba .

A ogulnie zadrza sie słuchac głosno rocka :biggrin: .

Ogulnie w tych sprawach jestem i nigdy nie słuchałem TL , czy lepszym wyborem bedzie BR czy TL do rocka ?

18tka to zawsze będzie kompromis na basie, ale jak ograniczymy jej jeszcze litraż do niewielkiego monitorka to po co się pchać w taki głośnik..?:/

18-stka na basie zawsze będzie lepsza od 15-stki, w jakiej budzie by ta 15-stka nie siedziała...
Te Ushery grają w małych litrażach, a twierdzenie że "zagra lepiej w większej obudowie" jest bardzo ogólnikowe, ponieważ każdy głośnik zagra lepiej w większej... ale za to nie każdy zagra dobrze w mniejszej, te Ushery akurat to potrafią.

---------- Post dodany o 12:14 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

Jeśli będzie dobrze zaprojektowana to TL.

Nie zgodzę się z tym... po za tym, na forum już było to omawiane.

Nie zgodzę się z tym... po za tym, na forum już było to omawiane.
Dlatego też mały monitor Ci wystarcza :) Ja miałem 3TLki i zawsze głośnik miał duzo lepsze warunki pracy niz w br, zarówno na średnicy jak i przede wszystkim na basie, jego kontroli i zejściu.

Powrót