• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory

Reakcji
0
Witam
Chcialbym zbudowac monitory, juz od kilku lat nosze sie z tym zamiarem. Przeczytalem duzo artykulow na forum, szczegolnie wasze konstrukcje:) niektore naprawde rewelacyjne.
Bardzo duzo pozytywnych opinii jest dla glosnika visaton sc10n, tez takiego postanowilem sobie sprawic. Juz zamowiony wiec tutaj nie mamy mozliwosci zmiany:) Moj dylemat polega na dobraniu glosnika srednioniskotonowego. Mysle ze powinna to byc jakas dobra 13'ka. Co mozna za okolo 60zl/szt dostac? jak na razie to zastanawiam sie nad tonsilem 1. Czekam na wasze propozycje, moze ktos mnie przekona do konkretnego glosnika, nawet jak bedzie trzeba zainswestowac troche wiecej pieniazkow.
pozdrawiam

Myślałeś nad arn150? Większośc monitorów powstaje w oparciu właśnie o ten głośnik :)

PS: Witamy na forum ;)

ARN 150, a nawet dwa - masz podłogówki ze zwrotą zaprojektowaną i jakoś już to gra,
do w130s i sc10n z tego co wiem zwroty nie ma, a i sam głośnik rewelką nie jest szczególną, imho poziom arna mniej więcej.

alternatywa jest jeszcze tonsil GDN 16/50/6 - ale to jezeli wymagany jest dobry wokal i srednica.
jezeli zalezy ci na basie to 2xARN 150

Chciałbyś w jednej kolumnie 5 głośników??

Zwortnicy do takiej konfiguracji prawdopodobnie nie ma ...

Zastanawialem sie nad tymi visatonami niskosredniotonowymi, ale skoro mowicie ze klasa arna to szkoda kasy na. A co powiecie o tonsilach GDN 13/40/8 lub 13/50/4? chyba w sumie nie mamy duzego wyboru - tonsil/visaton/tvm, reszta pewnie duzo drozsza. Podejrzewam ze zostane przy tonsilach, bede sie zastanawial miedzy 13cm a 16cm. Jezeli mozecie to doradzcie ktoremu warto sie przyjzec, chodzi mi cos w stylu: -najlepszy z 13 to xxx, a najlepszy z 16 to xxxx. pozdrawiam

takero napisał:
do w130s i sc10n z tego co wiem zwroty nie ma
Na forum visaton.de sa ze dwa projekty tyle ze to zestawienie wymaga bardzo przekombinowanych zwrot czyli koszt jeszcze raz tyle co przetworniki...

Caleb napisał:
mi sie bardzo podoba gdn 13/50/9, tylko nie wiem ile kosztuje
122zl w wersji ekranowanej.

Caleb napisał:
45zł.

Slawek_1980 napisał:
A co powiecie o tonsilach GDN 13/40/8 lub 13/50/4?
lepiej 15 40 5.

Slawek_1980 napisał:
Jezeli mozecie to doradzcie ktoremu warto sie przyjzec, chodzi mi cos w stylu: -najlepszy z 13 to xxx, a najlepszy z 16 to xxxx.
nie ma czegoś takiego :)

takero napisał:
Caleb napisał:
45zł.
Gdzie?
Borys kiedys kupowalpo 55 i to byla mega okazja ale juz niema, normalny koszt to 175 ale tonsil zszedl do 122zl ostatnio.

co do 15 40 5 to temat nie do dostania. Tonsilowi dobrze wyszedl mariaz membramy z 13/50/9 z napeden wentylowanym z 13/40... ale ich niesprzedaje nigdzie poza gotowa kostrukcja o nazwie siesta...a szkoda. Byly 4 na llegro ale to byly rozbiurkowe...

VwMarcin napisał:
Borys kiedys kupowalpo 55 i to byla mega okazja ale juz niema, normalny koszt to 175 ale tonsil zszedl do 122zl ostatnio.
sorki, nie wiedzieć czemu zobaczyłem 13 40 2 :)
Normalnie ponad 100zł niestety :/

VwMarcin napisał:
co do 15 40 5 to temat nie do dostania. Tonsilowi dobrze wyszedl mariaz membramy z 13/50/9 z napeden wentylowanym z 13/40... ale ich niesprzedaje nigdzie poza gotowa kostrukcja o nazwie siesta...a szkoda. Byly 4 na llegro ale to byly rozbiurkowe...
Mają być dostępne za czas jakiś podobno....

takero napisał:
VwMarcin napisał:
sorki, nie wiedzieć czemu zobaczyłem 13 40 2 :)
Normalnie ponad 100zł niestety :/

VwMarcin napisał:
Mają być dostępne za czas jakiś podobno....
Gdyby tak bylo wyszli by na tym zacnie...zainteresowanie jest duze i odcieli by sie od dziwacznej polityki tonsilu gdzie sprzedawano wszystko i wszedzie tylko nie w polsce gdzie nawet niewspominano co maja ciekawego jak np ewolucja 13/50/9 o nazwie 13/50/11 z weglowa membrana i korektorem fazy...

VwMarcin napisał:
odcieli by sie od dziwacznej polityki tonsilu gdzie sprzedawano wszystko i wszedzie tylko nie w polsce gdzie nawet niewspominano co maja ciekawego jak np ewolucja 13/50/9 o nazwie 13/50/11 z weglowa membrana i korektorem fazy...
Niestety tak w Polsce jest od dawna i sczerze to nie wierze ze sie cos zmieni, kto to slyszal zebysmy jeszcze musieli morze tonsile kupowac za granica bo w Polsce nie idzie kupic , dla mnie to paranoja! Jak tak mozna ?
Skad masz takie info na temat tego tonsila z weglowa membrana i korektorem? Jakies fotki posiadasz?
Pozdrawiam!!!

Tonsil kiedys mial projekt kolumn VipArt i Prestige ktore chyba nieweszly do produkcji a jesli nawet byly produkowane to w pl ich niebylo i dla tej serii byly te 13/50/10 i 11 obecnie nie do kupienia. Tonsil tez mial projekt hi-endowych kolumn "omega" na przetwornikach z membramami z biocelulozy ale firma wtedy padla i projekt tez...
Najwiecej info jest na zagranicznych stronach(opisy glosnikow o ktorych na polskich stronach nic kompletnie niema) bo w pl nikt nic niewie i nikt nic niewidzial taka to byla polityka a potem dziwota ze interes padl...

VwMarcin napisał:
taka to byla polityka a potem dziwota ze interes padl...
Dokladnie, cudze chwalicie swego nie znacie, o tej bicelulozie troche czytalem ze to niby jakis przelomowy material na membrany glosnikow, ale co sprzedac na zachod bedzie na teraz a potem sie bedziemy martwic :mad:
Pozdrawiam!!!

Powrót