• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MONOBLOCK-POMOCY!

Reakcji
0
Mam maly problem nieznam sie zabardzo na audio ale posiadam głośnik JBL GTO 1202D 2x2ohm 300 wat rms i chcialem sie zapytac czy ten monoblock z tej aukcji bedzie dobry dla tego głośnika poniewaz on ma 275wat rms przy 4ohm i 14.4V a ile on bedzie mial przy 12V?i wogóle czym to sie ruzni?
AUKCJA: http://allegro.pl/item799923425_mac_aud ... _w_wa.html

Niestety link nie działa.
Producenci podają moc przy 14,4 (kiedy silnik jest włączony i działa alternator) oraz przy 12V , kiedy silnik jest wyłączony. Moc będzie mniejsza o 15-20% dla 12V.

adiirl napisał:
aha ale dobry bedzie dla JBL GTO 1202D 2x2ohm 300wat rms?
ale my nadal nie wiemy co to za wzmacniacz!
wklej na nowo poprawny link - twoj jest jak widac skopiowany z innego tematu

powinno wystarczyc
ale za ta sama cene (lub nawet nizsza) masz peinga 2 kanalowego (chyba kopia HPB-1502) 450w przy 4ohm

adiirl napisał:
ale 450 wat rms? to bedzie zaduzo dla głośnika bo on ma 300wat rms
a czy majac pod maska 500km to zawsze uzywasz je wszystkie? przeciez mozna przyciszyc troche :P

bierz tanszego :P

:) niebede sluchal muzy po cichu :P a po drugie jestem mlody wiec trzeba troche poszalec :)
MONOBLOCK ZAMÓWIONY :)

Ale miałbyś zapas mocy, a przyciszenie byłoby przecież na wzmacniaczu, a radiem byś kręcił ile dusza zapragnie :P

adiirl napisał:
:) niebede sluchal muzy po cichu :P a po drugie jestem mlody wiec trzeba troche poszalec :)
MONOBLOCK ZAMÓWIONY :)

Chciało by się powiedzieć że młody i głupi (bez urazy, to tylko takie powiedzonko...) bo jak masz więcej mocy to jest lepsza kontrola głosnika i poza tym że masz tak samo głośno to masz jeszcze ten dźwięk po prostu lepszy... Ale płać i potem żałuj... Tak się człowiek najszybciej uczy :D

no wiem ze bedzie mocniej walilo basem ale 275 wat rms dla glosnika 300wat rms wystarczy moim zdaniem

adiirl napisał:
no wiem ze bedzie mocniej walilo basem ale 275 wat rms dla glosnika 300wat rms wystarczy moim zdaniem
A moim zdaniem nie. Nie bez powodu zaleca się użycie mocniejszego wzmacniacza.
Słabszym wzmacniaczem łatwiej uszkodzić głośnik niż trochę mocniejszym.

teraz wzmacniacze sa robione tak ze nieuszkadza tak szybko głośnika :P no dobra ale mniejsza o to niebedziemy sie klucic tu.
Powiedzcie czy ten wzmacniacz:
http://allegro.pl/item794924328_monoblock_mac_audio_mpx_mono_1500_w.html
Bedezie duzo lepszy od tego:
Specifications
Bass Boost @ 45Hz
>50dB Channel Seperation
10Hz - 40kHz Frequency Response (-3dB)
40A x 1 Fuse Rating
20K Input Impedance
0.2V - 8V Input Sensitvity
450 Max Power Rating (Watts)
90 Watts RMS per Channel @ 4 Ohms: 130 Watts RMS per Channel @ 2 Ohms : 250 Watts RMS Bridged @ 4 Ohms Ratings per Channel
>87dB Signal to Noise
1% (1kHz) @ Rated Power
6dB / Octave Variable High Pass Filter
6dB / Octave
TYLKO TO MI NAPISZCIE CZY TEN MONOBLOCK Z ALLEGRO JEST DUZO LEPSZY OD TEGO

adiirl napisał:
teraz wzmacniacze sa robione tak ze nieuszkadza tak szybko głośnika
tak, ale na estradzie - w car audio nie widzialem jeszcze limitera mocy :P

adiirl napisał:
TYLKO TO MI NAPISZCIE CZY TEN MONOBLOCK Z ALLEGRO JEST DUZO LEPSZY OD TEGO
po samych danych nikt ci nie powie co jest lepsze
czesto bywa tak ze producenci poprostu nasz oszukuja (np sprzet z chin)
ale czasami bywa i tak ze tanszy sprzet ktory takimi parametrami przewyzsza sprzet drozszy gra poprostu gorzej od "slabszego" produktu lepszej marki

zamiast pisac dane napisz jaki to wzmacniacz

Raczej będzie to "jeden pies", Fusion to taki brytyjski buszmen, a Mac nietsety od dawna stawia na masówkę i jakość będzie podobna.

Poszukaj dwukanałowej używki np. Axtona C402. Ma 350W RMS i jest tysiąc razy lepszy od tych wynalazków.

no ale bedzie gral lepiej niz ten fusion ? tzn ten mac od fusiona bedzie lepszy? aha i ja chce monblock

Powrót