• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mostek prostowniczy - jak dobierac

Reakcji
0
Takie mam pytanko. Wg czego dobiera sie mostek prostowniczy w zasilaczu ??? Jaki mostek montowac w zasilaczu do ktorego podlaczone bedzie trafo 2x24 300W a filtracja to 4x4700uF?

A i jeszcze jedno pytanko :-) Lepiej dawac 4 mniejsze kondy do filtracji (np 4x4700) czy lepiej mniej ale o wiekszej pojemnosci (np 2x10000) ??

Jak chcesz to możesz sie pobawic w jakies tam obliczenia. W praktyce wystarczy 10-15A ;) przy większch mocach ważne jest żeby dać radiator.

ja zawsze daje 35A i nie musze nic liczyć :P
kosztuje 2zł więcej od takiego 10A,
a wiem że zawsze da rade i nie musze o tym myśleć ...

Niby lepiej dać więcej mniejszych choć pewnie i tak tego nie odczujesz :)

nie mówimy o b. dużej mocy tylko o tym co robimy najczęściej tj wzmaki o mocy <300W do których takie mostki wystarczają bez problemu :P

Powyzej pewnych mocy mostek musi miec radaitor i nie jest takie wazne czy ma 25 czy 50A po prostu wymaga odprowadzania ciepla.
Zwykly plaski plastikowy mostek 6-8A za 2zl z radiatorem wytrzymuje wzmacniacz 400w/4omach! Bez radiatora typowo starcza do wzmaka 200W/4omach.
A ze ja nie lubie bawic sie w przykrecanie do radiatorow i ciaganie kabli to daje dwa takie mostki bez radiatora na wzmak 300-400W/4omy.
Ostatnio robilem testy zwarciowe i wzmak poszedl z dymem ale mostki przezyly.

czasami warto dla świętego spokoju wydać 2 zł więcej :)
BWT w tym wzmaku do testów siedziały chyba 2 mostki 10A każdy ..

Moze i 10A mialy na oko, w kazdym razie sprzedawca policzyl je jako 6A :)
Inny model mostka powiekszyl by mi plytke a ta to dopiero kosztuje i ile miejsca zajmuje.

Powrót