• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

mostek Tda7294 kit 013 Nord Elektronik

Reakcji
0
Witam,

Kupiłem takie dwa zestawy, chcę je połączyć w mostek, tylko nie bardzo wiem jak to prawidłowo wykonać :oops: Czy mogę prosić o pomoc?
Dodatkowo, mam pytanie też o filtr aktywny Norda kit125, wyczytałem w instrukcji, że nie nadaje się do zastosowania w mostku wzmacniacza. Teraz mam zagwustkę, co zrobic z tym fantem.

Wogóle to żałuje troszkę, że nie posłuchałem się Takero, bo za te kity przepłaciłem.

bobpoz napisał:
Wogóle to żałuje troszkę, że nie posłuchałem się Takero, bo za te kity przepłaciłem.
no niestety :P

Generalnie do zmostkowania dwóch układów mono potrzebujesz preampa który odwróciłbym fazę na jednym wyjściu, drugie zostawiając w niezmienionej fazie, jeśli ten kit ma taką opcję to będzie sie nadawał.

:arrow: takero
piszesz ze do mostka potrzebny jest przed wzmacniacz który odwróci fazę na jednym z wyjść. A w notce katalogowej do TDA7492 jest schemat mostka i na jedna kostkę podawany jest sygnał, a wejście w drogiej kostce jest podłączone do masy. Dla porównania sprawdziłem kit z nowego elektronika 201-k i tam tez jedno wejście jest do masy a na drogie sygnał z filtru. wiec chyba też możne działać bez takiego przed wzmacniacza:?: Popraw mnie jeśli się mylę

tak, masz racje ,ale chodziło mi o to ze nie potrzeba żadnego przed wzmacniacza z odwracaniem fazy ,bo sygnał w jednym układzie jest podany na wejście nieodwracające, a w drogim przez rezystor na odwracające. Jeśli dobrze to rozumiem.

z tego co wywnioskowałem ze schematu to wartości elementów dla mostka i dla pojedynczych końcówek są takie same. IMHO wystarczy wejście jednej kostki podłączyć do masy i dodać rezystor łączący wyjście pierwszej kostki i wejście nieodwracające drugiej, i w obu kostkach na wejściach odwracających kondensator zastąpić zworkami. wyjdzie taniej niż nowy przed wzmacniacz :smile:

Te filtry z Altrona mają dodatkowo taką funkcje mostkowania w pzreciwfazie w razie gdybys do suba chcial zmostkowac 2 Scalaki...

Nie wiem w czym macie problem bo zmostkowac koncowki mozna na rozne sposoby. Mozna podlaczyc dwa sygnaly w pzerciw fazie na wejscia dwoch koncowek do czego konieczny jest odwracacz fazy w preampie a mozna tez podlaczyc do jednej sygnal na wejscie nieodwracajace a do drugiej na odwracajace. Pierwsza metoda jest elektrycznie lepsza ale bardziej skomplikowana wiec drozsza.

irek napisał:
Nie wiem w czym macie problem bo zmostkowac koncowki mozna na rozne sposoby. Mozna podlaczyc dwa sygnaly w pzerciw fazie na wejscia dwoch koncowek do czego konieczny jest odwracacz fazy w preampie a mozna tez podlaczyc do jednej sygnal na wejscie nieodwracajace a do drugiej na odwracajace. Pierwsza metoda jest elektrycznie lepsza ale bardziej skomplikowana wiec drozsza.

Irku,

Czyli jeśli mam słaby filt z jednym wejściem, to czy dam rade podłączyć mostek?
Sygnał z jednej końcówki pod filtr, a z drugiej wyjście sygnału pod mase na filtrze?

Powrót