• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mostkowanie końcowki mocy- czy potrzebny sumator audio?

Reakcji
25
Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie.

Sprawa wygląda tak. Jest zwrotnica aktywna z wyjściami sub out na kanały L i P. Pod to ma być podłączona końcowki mocy i głośnik niskotonowy (w mostku).
Połączenie wygląda tak/ wpinając kabel audio w chanel 1 :

połaczenie.JPG

Pytanie: Czy powinienem podłączyć to w ten sposob:

1.JPG

-gdzie kanały lewy i prawy są odzielnie i zostaną zsumowane w końcówce mocy

Czy w ten sposób:

2.JPG

gdzie musiałbym najpierw zrobić sumator kanałów L i P na wyjściu ze zwrotnicy i tak wpiąć w wejście wzmacniacza?

Pytam ponieważ nie chcę uszkodzić wzmacniacza, a wolę zapytac zanim zrobię coś źle ;) Czy standardowo końcówka mocy sama zsumuje sygnał audio tak jak w pierwszej opcji połączenia i nie dojdzie do jej uszkodzenia?

Pytanie jaka to końcówka - bo jedne miały sumator wbudowany, jedne nie - przeważnie po podaniu kanału lewego na prawym pojawiał się też zsumowany lewy i nie trzeba było nic robić. Po podpięciu lewego i prawego kanału mimo iż końcówki nie miały sumatora na mostek - i tak działało, tylko jak piosenka była źle skonsturowana i zanosiły się fazy w kanałach słychać było brak basu... Nie ma się co bać, podłączać.

Dzieki za odpowiedź. Koncowka Crowna z serii XLS zakupiona wczoraj. Moja poprzednia IMG stage line po polaczeniu w mostek bez sumatora nie działała. Po sprawdzeniu wszystkiego okazalo sie, że jeden kanał w ogóle nie działał, wiec sie zastanawiałem czy ja sam jej nie uszkodziłem.

:) hehe. Instrukcję to ja mam ale nie ma w niej odpowiedzi na moje pytanie. Podłączę i zobaczymy, tylko najpierw muszę kupic wtyki.

Dzieki za pomoc.

Powrót