• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mostkowanie wzmacniacza - czy to bezpieczne?

Reakcji
0
Siema, mam wzmacniacz Sony TA-F220 i mam pod jeden kanał podłączony sub, problem w tym że ten jeden kanał nie starcza na zasilanie subwoofera i stoję przed dylematem czy mostkować wzmacniacz żeby osiągnąć zadowalający rezultat, jednak boję się że coś może pójść nie tak i mogę coś zepsuć we wzmacniaczu, jak myślicie nic nie powinno się stać? Głośnik to 8 omowy STX GDN 22/140/8. A no i najwazniejsze pytanie, jak to zrobic bezpiecznie i bez ryzyka uszkodzenia wzmacniacza

Ostatnia edycja:
Jeśli się pytasz, to nie jest ten zabieg bezpieczny ;)
A jak to sobie wyobrażasz?

No nie mostkowałem wzmaka nigdy więc proszę się nie śmiać jeśli to będzie błędne, po prostu wyobrażałem sobie to tak L + i R + połączone i L- i R- połączone razem do tego głośnik

Ostatnia edycja:
Nic nie zrobisz... po zmostkowaniu tylko uszkodzić wzmacniacz, jedno wyjście jest takie żeby podłączyć dwa kanały to głośnik dwu cewkowy. ;)

Okej, dzięki za informację. Wiem że to nie na temat, ale dlaczego scalak w panelu od suba Creative A220 kiedy nie są podłączone ŻADNE głośniki to bardzo cichutko gra? (jak się przystawi ucho to słychać wyraźnie muzykę.

Hermes Łatwo powiedzieć, "kupić" zwłaszcza jak się ma do renowacji stary rower ;)

Ostatnia edycja:
Nie rób tak! Mostkować możesz ale musisz mieć odwróconą fazę na wejściu w jednym kanale i wtedy dopiero możesz podłączyć to tak np. P+ i L- do głośnika.
Ze scalaka słychać muzykę?

Ostatnia edycja:
Pewnie z kondensatora w Zoblu, jeśli jest ceramiczny. Miałem kiedyś taki z całkiem mocnym efektem piezoceramicznym i grał sobie w najlepsze :-) Sam scalak "grać" nie ma czym.

Czyli to nie jest zła oznaka grający kond? Najlepsze jest to że w tym panelu nie ma ceramików same elektrolity

Ostatnia edycja:
Powrót