prezentuje Wam moją kolekcję. Jest to zbiór różnych wydań tego samego materiału muzycznego:
Dire Straits - Money For Nothing
Zaprezentowany fragment to wstęp, dla osób nie znających piosenki napiszę, że zaczyna się po cichu(w tle słychać śpiew Stinga, który wystąpił gościnnie w tej piosence), a potem robi się coraz głośniej i głośniej, niestety w tych bardziej skompresowanych wydaniach robi się maksymalnie głośno na kilka sekund przed prawdziwą kulminacją... Potem wchodzi charakterystyczna gitara... W najbardziej skompresowanym materiale gitara ma amplitudę dochodzącą do 0dBFS, czyli chyba nie to co zamierzał Mark Knopfler.
Wszystko to oficjalne wydania. Uszeregowałem pliki w kolejności od najmniej skompresowanego, do tego najbardziej pokaszanionego. Jeden z plików pochodzi z wydania XRCD, które podobno są bardzo dobrze brzmiące - niestety to nie jest ten na samej górze...
edit:
zapomniałem dodać - pracuję w sklepie ze sprzętem audio i część z tych płyt zdobyłem podczas spotkania audiofili(ludzie z audiostereo.pl), które u nas zorganizowaliśmy. Ogólnie to większość ludzi nie ma tak naprawdę pojęcia z czego mogą wynikać różnice, że np. "ta sama płyta brzmiała zupełnie inaczej na tamtym wzmacniaczu", po prostu słuchali dwóch różnych wydań, okładka niby ta sama, ale trzeba zajrzeć "do środka". Różnice w materiale mogą być większe niż pomiędzy dwoma różnymi wzmacniaczami, czy odtwarzaczami.