• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

mp3 na audio

slavOK, piraty czesto sa tloczone z mp3 :) aroznica miedzy nawet ta sama plyta dedykowana na polske a tym samym albumem kupionym np w angli bywa znaczna zmutne ale prawdziwe przetestowane na linkin park wydanie polsie i usa oraz na dufy wydanie polskie i angielskie

Linkina akurat mam dużo orginalnych płyt kupionych oczywiście w polsce, jest znaczna różnica między polskim wydaniem a angielskim ? Bo przyznam że mnie troche tym zaskoczyłeś... Płyta orginalna, tłoczona, to dla mnie jednak płyta tłoczna, nie żaden pirat, nie ważne gdzie została nagrana... przynajmniej tak myślałem

Może to tak samo jak z butami? Takie same, lecz jedne wyprodukowane w stanach rozwalą się po 4 latach, a te wyprodukowane w chinach rozpadną się po roku :P

Chociaż słyszałem, że nike, puma itd. produkowane są na taśmie obok tych z targu :P

tomeus napisał:
Linkina akurat mam dużo orginalnych płyt kupionych oczywiście w polsce, jest znaczna różnica między polskim wydaniem a angielskim ? Bo przyznam że mnie troche tym zaskoczyłeś... Płyta orginalna, tłoczona, to dla mnie jednak płyta tłoczna, nie żaden pirat, nie ważne gdzie została nagrana... przynajmniej tak myślałem
A nie wiedziałeś, że na Polskę idzie gorszy towar niż na zachód :razz:

Ja byłem piratem, dorabiałem bo giełda w Krakowie niedaleko, i My nagrywaliśmy z mp3 na Audio CD. Jakość przeważnie 192kb, więc kaszana. Lepiej daleko od piratów :razz:

Piractwo jest jak narkomania, z tego sie do końca nie wyleczysz :twisted:
(P.S. fajny spam sie zrobił :razz: )

Michał K. napisał:
Chilihead napisał:
Które mp3 są lepsze 112, 128, 192 kbps ..... / 44Hz?

320 kbps

I ja mam pytanie, jak nagrać FLAC na CDA :P
No nie do konca... Jakosc mp3 zalezy tez w duzym stopniu od enkodera. I tu stosuje sie zarowno LAME jak i Fgh, ktore brzmia nieco inaczej. Zreszta kiedys pliki byly enkodowane np blade'em czy innym syfem i takie mp3 nawet przy bitrate 320kbps sa gorsze od np takiej zenkodowanej presetem extreme (V 0) LAME'em 3.97.
Co do samego wypalania to mozna to bez problemu zrobic Nerem - wprost z FLACa tez sie da i wlasciwie nie widze zadnych przeciwwskazan. Ja spokojnie wypalam w locie APE'y, a te sie dekompresuja 4x wolniej od FLACa... Wszystko na leciwym Athlonie 2400+. Do Nera trzeba tylko dograc pluginy do obslugi ape, flac, mpc, itd...
co do samego wypalania to znaczenie ma zastosowana nagrywarka jak i nosniki - ale tyczy sie to ilosci bledow C1 i C2. Roznica taka ze piosenki moga przeskakiwac lub obcinac gore czy "klikac" - jesli nosnik jest spartolony. Jesli jest prawidlowo nagrany to ok. Roznice brzmieniowe miedzy roznymi programami traktowalbym raczej jako zart - w koncu nie od dawna wiadomo jakie bzdury ludzie wypisuja na bardzo "szanowanym" forum na a... :lol: Sprawa jest smieszna, tym bardziej ze EAC do niedawna korzystal tylko i wylacznie z bibliotek Nero...

Przerobiłem flac na WAVE nagrałem w nero i utwory nie są podpisane po odpaleniu piosenek z płyty w wmp11 utwory są podpisane jako track1 track2 itd. co robię nie tak ??

a zobacz czy w foobarze da sie potagowac przez freedb poprzez odpalenie przez cue. jesli nie to po prostu plyty nie ma w bibliotece

nie rozumie za bardzo :roll:|
mam sporo utworów w formacie flac z tytułami poszczególnych utworów chciałbym żeby po nagraniu na płytę cd i odtwarzaniu na moim odtwarzaczu CD wyświetlały się nazwy tych utworów juz 3 płyty "zepsułem " :grin:

aha, to nagrywaj z CD-Tekst, jesli w ogole Twoja nagrywarka to obsluguje. nagrywasz przez cue czy sam robisz kompilacje? jesli to pierwsze to spojrz czy tytuly sa w cue, jesli to drugie to sam musisz ponazywac utwory - klikasz na kazdy prawym i daj zmien nazwe czy wlasciwosci czy cos w ten desen ;)

Witam.
Chciałem nagrać FLAC przez nero (bez żadnego dekompresowania) ale Nero nie "widzi" utworów. Zaznaczyłem Audio cd w nero. Jak można je nagrać przez Nero?

mp3 mają straszną jakość ;/ u mnie na dvd skacze bitrate ( wyświetla mi ) ,nie wiem czy tak powinno byc czy nie . właśnie ściągam 4 albumy we FLAC . Czy na dvd pójdzie mi FLAC ?

Jak bitrate skacze to znaczy że jest zmienne (various) VBR a nie CBR, DVD chyba nie czytają Flaca, lepiej nagrać na CD-A.

więc skaczący bitrate jest poprostu cechą niektórych MP3 tak ? właśnie czytałem instrukcje gdzie jest napisane " odtwarzacz nie odtwarza formatów bezstratnych " więc bezpośrednio z pendriva pewnie odpada , zobacze jeszcze za 10 min jak się ściągnie . Więc nagrać na cd mówicie ? ok przetestuje :wink:

Jeśli chodzi o dvd to w nero (i innych programach) jest opcja audio dvd. Jeśli nagrasz płytę taką opcją powinno ja odczytać.

Przemysl napisał:
więc skaczący bitrate jest poprostu cechą niektórych MP3 tak ?
tak. to jest dalszy rodzaj kompresji. bo np po co ma byc wysoki bitrate skoro w kawalku chwilowo jest cisza? lub nagle pojawia sie wiecej szczegolow to bitrate skacze w gore...

Powrót