• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mx 140 linia transmisyjna -zwrotnice

Reakcji
0
Witam:)

Jestem zainteresowany skopiowaniem projektu wałęsającego się już od jakiegoś czasu po sieci , i mam do Was pytanie, czy w wersji full stx opłaca się zrobić zwrotnice "samemu" ? Koszt 2 zwrotnic to prawie 430zł, a licząc koszt części wychodzi jakieś 160zł.. (Zwrotnice MX-140 http://stx.pl/mx-140-diy.html ) Terminale mam swoje.

Czy ktoś na forum wykonuje takie prace? Najchętniej zamówiłbym zwrotnice wraz z okablowaniem, brak warunków na zabawę..Proszę o konkretne odpowiedzi:)

Proszę przenieść ten temat, jeśli umieściłem go w złym dziale:)

jak doliczyć dwie wysyłki kurierskie to się nie opłaci ale jak by rozrysować to może kolega da rade to polutować i będzie taniej.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jak robiłem TL też myślałem żeby kupić gotowce, ale przeliczyłem i zrobiłem sam.

220 zł + kable, robocizna i 2 wysyłki - wychodzi i tak taniej, a jestem spokojny, że mam to dobrze zrobione,a i ktoś z forum może sobie "dorobić" na dobre wino:P więc szukam dalej kogoś, kto to dla mnie poskłada:)
Obudowa jedna już stoi, druga będzie pewnie gotowa w tym tygodniu:)

Ostatnia edycja:
220zł za dwie zwrotnice ? Z czego one są ? Ze złota ?

Nie ze złota, z dobrych (ale nie najlepszych) elementów.
Np. zwrotnica do projektu Yoshiego na 8948a + 9950 kosztuje powyzej 300zł )cewki powietrzne i czarne Jantzeny).
W Polinku niestety podwyżka.

Nie na temat...
220zł za dwie zwrotnice ? Z czego one są ? Ze złota ?
- Nie ma nic dziwnego w tym że zwrotnice kosztują tyle co głośniki. Dziwne by było robienie zwrotnic za tysiaka do głośników za stówkę. Paradoksalnie od zwrotnic zależy równie dużo co od głośników w kolumnie. To głośnik może kosztować tysiaka a zwrotnica już nie ? to i to jest wykonane z metali i tworzyw sztucznych. To i to trzeba projektować żeby dobrze grało. Robiłem już zwrotnice które kosztowały 5.0 k i nie było nic w tym dziwnego bo jakość projektu tego wymagała. wszystkie elementy systemu powinny mieć podobna jakość / klasę wtedy trafiamy w 10-tke.
To skrajności są najgorsze jak:
-kupowanie złotego kabla do budżetowych kolumn
-czy odwrotnie Do najdroższych głośników uniwersalne zwrotki

Dobrą zasadą jest powiedzenie że "System jest tyle wart co najsłabszy jego element" i nie mówię tutaj tylko o systemach Audio :)

Ostatnia edycja:
kondy w plinku sa drgie
jakby kupic kondy z stxa to wyjdzie sporo taniej ;)

http://pawel.diyaudio.pl/plytka zwrotnica mx-140.PDF
polowa za robote idzie na utrzymanie forum :p

- - - - - aktualizacja - - - - -

buf0b6y0jp3wngp3qacz_1421439954.jpg
bkf3hi7zd43mx2h53888_1421439968.jpg
s65vzhaynjxo33f503w9_1421439982.jpg
5aapcli39kx4kpgn1zkw_1421439992.jpg

Nie ze złota, z dobrych (ale nie najlepszych) elementów.
Ja rozumiem że jakość elementów ma wplyw na dźwięk. To jak w kompie, każdy z komponentów ma wpływ na stabilność i szybkość pracy kompletnego komputera.
Ale... (jak zwykle mam jakieś ale) nie wszyscy mają słuch audiofila i ja też tego słuchu tak dobrego zapewne nie mam. Podejrzewam że jak dali byście mi do odsłuchu kolumnę ze zwrotnicą za 220zł i zwrotnicą za 80zł to nawet bym różnicy nie zauważył.

Dzięki Paweł S. za fotki.

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Podejrzewam że jak dali byście mi do odsłuchu kolumnę ze zwrotnicą za 220zł i zwrotnicą za 80zł to nawet bym różnicy nie zauważył.
- I tutaj przypomniał mi się niecelowy żart z śrubą jaki kiedyś zrobiłem "gościowi ". Po tym i kilku innych przypadkach dotarło do mnie że takie gadanie jest przewrotne :)

Przyjechał do mnie audiofil przez duże A razem z swoim kolegą kierowcą którego średnio interesowało co robimy i po co :) Po kilkudziesięciu minutach słuchania czego to On nie miał i jakich to zmian nie dokonał "złotymi kablami zasilającymi" przyszedł czas na odbiór własności. Upadła mi śruba na zwrotnice w czasie grania kolumny ( wtajemniczone Osoby wiedzą co zakłuciła w jej pracy ). Audiofil przez duże A zaczął się podniecać i pytać co zmieniłem w systemie co podpiąłem bo dźwięk (i tutaj padł szereg epitetów ) się poprawił. Po czym w między czasie nieśmiało w tle usłyszałem od kierowcy stojącego w dźwiach "Przeciez gorzej gra". nie pozostało mi nic innego jak przeprosić i powiedzieć że śruba zakłóciła prace cewek :) ................

Ostatnia edycja:
kondy w plinku sa drgie
jakby kupic kondy z stxa to wyjdzie sporo taniej

Zależy jakie i zależy ile.
Przesyłka z STX-a kosztuje 25zł niestety.
Jak zamawia się cewki z Polinka i chce się zaoszczędzić na kondach kupując je w STX-sie, to lepiej to przemyśleć, ponieważ moze się okazać że biorąc kondy MKT z Polinka wyjdzie taniej niż kupując je w STX-sie, płacąc dodatkowo za przesyłkę.

STX nie wysyła drobnych rzeczy w kopercie.
Raz mi się udało tak kupić, poprosiłem o to (ktoś z firmy musiał pójść z tym na pocztę), ale już za drugim razem nie przeszło.

Ostatnia edycja:
Podejrzewam że jak dali byście mi do odsłuchu kolumnę ze zwrotnicą za 220zł i zwrotnicą za 80zł to nawet bym różnicy nie zauważył.

Masz rację, pewnie byś nie zauważył, ale zapewne byś usłyszał :) Ostatnio miałem na warsztacie 3W z wyższym podziałem od dołu (480Hz) i zmiana cewki z rdzeniowej na powietrzną na basie znacznie poprawiało odbiór niższej średnicy :) Niestety różnica ceny na jednej cewce to skromne 130zł :P Ale tak zostało bo grało lepiej :)

Mozna kupic Manty w polinku i wyjdzie podobnie co STX, te 220zl z superesami, mozna te kilka groszy zaoszczedzic kupuja zwykle rezystory zamiast Superesow

Ostatnia edycja:
Przesyłka z STX-a kosztuje 25zł niestety.
Jak zamawia się cewki z Polinka i chce się zaoszczędzić na kondach kupując je w STX-sie, to lepiej to przemyśleć,
autor i tak by kupowal glosniki. wtedy by kupil przy okazji kondy
ale ze chce to zlecic...

Mozna kupic Manty w polinku
maja juz? :o

te 220zl z superesami, mozna te kilka groszy zaoszczedzic kupuja zwykle rezystory zamiast Superesow
oj tam - 10zl pewnie

Powrót