• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MX-140 w lekkiej modyfikacji :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam wszystkich :)

Postanowiłem zrobić kolumny 2-way w stylu MX-140 STX-a . Wiem że ten temat był nie raz wałkowany na forum lecz po przeczytaniu stwierdzam że nie znalazłem odpowiedzi na pytania które mnie nurtują . A więc do rzeczy , postanowiłem że głośnik niskotonowy będzie taki jak w MX-ach czyli GDN-18-140-8-AWX lecz co do wysokotonowego mam pewne wątpliwości otóż posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach . Więc mam pytanie czy jest może jakiś godziwy zastępca w podobnej cenie ?
Druga rzecz to zwrotnica w niektórych tematach niby odpowiedz była już blisko lecz niestety nie ujrzałem postu w stylu " ta zwrotnica do MX-140 jest najlepsza do tych głośników " . Zwrotnica dedykowana na stronie stx-a sądzę że jest troszkę przesadzona jeśli chodzi o cenę ( 170 zł sztuka ) wyczytałem że ludzie zamawiają zwrotnice z polinku ( ?) i teraz pytanie czy polink robi taką zwrotnice na zamówienie ? jak to wygląda cena/ jakość ? i oczywiście jaka jest cena takiej zwrotnicy u nich .
Zmajstrowałem mały projekcik poglądowy w Google Sketch Up postanowiłem że użyje drewna MDF 20 mm dla dobrej sztywności i dam wzmocnienie na środku kolumny ( jest sens ? ) Muzyka jakiej słucham to rap / dubstep / muzyka elektroniczna więc strojenie koło 40 - 42 Hz wydaje mi się słuszne . W projekcie jeszcze nie ma BR ponieważ narazie zastanawiam się czy umieścić go z przodu czy z tyłu :)
http://zapodaj.net/dcff35a859689.png.html
Dziękuje z góry za pomoc :)

posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach .
Jakim cudem?!?! Coś skopane musiałeś mieć...
Więc mam pytanie czy jest może jakiś godziwy zastępca w podobnej cenie ?

Jest wiele tylko czy ze zwrotnicą sobie poradzisz? Bardzo dobrym a niedocenianym trochę głośnikiem jest 22taf/g (trochę lepszy od sławnego 27tbfc/g a tańszy)

Bardzo dobrym a niedocenianym trochę głośnikiem jest 22taf/g

Tak, tylko on wymaga wyższych podziałów niż 27.

Oprócz projektu STX'a do 18 AWX są zwrotki z Usherem T9950 (autorstwa lklukasz'a, do znalezienia na tym forum) oraz z aluminiowym seasem 27 (nie pamiętam, z którym dokładnie, projekt nazywa się 3SM monitor i jest do znalezienia zdaje się, że na Audiohobby).

Płytki PCB już robiłem lecz projektant zwrotnic ze mnie marny :( Spróbować tego SEAS-a bardzo chętnie ale raczej tego 22taf/g patrzyłem również na tego ushera lecz on kosztuje 300 zł za sztuke a to troszke wykracza po za cene którą chce przeznaczyć ( około 150 za sztuke ) Nie mam narzędzi do pomiarów więc wątpie aby udało mi sie zrobić dobrą zwrotnice tym bardziej że była by to moja pierwsza . Wieczorem jeszcze przekopie pare tematów z gdn-em i tym seasem może ktoś podał schemat zwrotki :)

Jakoś nie mogłem edytować... (?) Znalazłem ten temat http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1 lecz powstają nowe pytania... Czy jeśli ja chciał bym mieć głęboki i mocny bass (oczywiscie jak na monitory) to zamiast obudowy 15 L tak jak w temacie który podałem mogę zastosować litraż podobny jak w oryginalnych czyli okolo 30 L ? Jest podany schemat zwrotnicy lecz jesli zastosuje seasa 22taf/g to zwrotnica powinna być chyba troszke inna czy tu by chodziło o jakąś małą zmianę ? a może wiecie jaką... ? Chce zrobić obudowe o wymiarach 40x25x30 cm

Czy jeśli ja chciał bym mieć głęboki i mocny bass (oczywiscie jak na monitory) to zamiast obudowy 15 L tak jak w temacie który podałem mogę zastosować litraż podobny jak w oryginalnych czyli okolo 30 L ?

Nie wiem jak wyliczyłeś te 30l. Oryginalne MX-140 mają (przy założeniu grubości płyty 18mm) ok 18,5l. Pojemności rzędu 15-18l wydają się być poprawne dla głośników 6,5 calowych. 30l to albo dla dwóch głośników albo dla 8 cali.

Jest podany schemat zwrotnicy lecz jesli zastosuje seasa 22taf/g to zwrotnica powinna być chyba troszke inna czy tu by chodziło o jakąś małą zmianę ? a może wiecie jaką... ?

Zmiana jest taka, że musisz zaprojektować to od nowa. Rozmieszczenie głośników na froncie ma znaczenie, kształt frontu ma znaczenie, rezystancje cewek mają znaczenie - więc powinno się robić gotowy projekt dokładnie wg pierwotypu.

Chce zrobić obudowe o wymiarach 40x25x30 cm

Zakładam, że 25cm to szerokość - paskudnie będzie wyglądać 18cm głośnik na tak szerokim froncie.

posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach

w jakich kolumnach? i pytanie dlaczego sie spalily? jaki wzmacniacz?

Więc mam pytanie czy jest może jakiś godziwy zastępca w podobnej cenie ?
w podobnej cenie? nie
alternatywa jest drozsza

niestety nie ujrzałem postu w stylu " ta zwrotnica do MX-140 jest najlepsza do tych głośników "
jest TYLKO JEDNA!

Zwrotnica dedykowana na stronie stx-a sądzę że jest troszkę przesadzona jeśli chodzi o cenę ( 170 zł sztuka ) wyczytałem że ludzie zamawiają zwrotnice z polinku ( ?) i teraz pytanie czy polink robi taką zwrotnice na zamówienie ? jak to wygląda cena/ jakość ? i oczywiście jaka jest cena takiej zwrotnicy u nich .
zrob sobie sam - wydasz ok 100-150zl/para

użyje drewna MDF 20 mm
jak czytam takie cos to az mi sie odechciewa... moze zamknac temat?

Wieczorem jeszcze przekopie pare tematów z gdn-em i tym seasem może ktoś podał schemat zwrotki
ze wzgledu na zwrotnice ja tych kolumn nie polecam

zamiast obudowy 15 L tak jak w temacie który podałem mogę zastosować litraż podobny jak w oryginalnych czyli okolo 30 L ?
tak, zdecydowanie zamykam!

jak chcesz gleboki bas to wieksze glosniki

co do wysokotonowego mam pewne wątpliwości otóż posiadałem go w innych kolumnach DIY również na głośnikach i zwrotnicy stx-a lecz spaliły się oby dwa po kilku miesiącach .

Muzyka jakiej słucham to rap / dubstep / muzyka elektroniczna

Muzyka mówi sama za siebie... A jaki masz wzmacniacz? sądzę że one same się nie przepaliły,i jak to Pan z Dragona mówi: "nie SIĘ SPALIŁ,tylko ŻEŚ GO SPALIŁ.

Podsumowując wasze odpowiedzi... muszę użyć cieńszego drewna (16 mm) ? Wzmacniacz to Sony 550ES . Mówiąc o litrażu mówiłem o takim wyliczanym zewnętrznie oczywiscie wiem ze liczy sie ten po odjęciu powierzchni drewna. Ze zwrotnicami nadal jak dla mnie pozostaje nie wiadoma ponieważ nie wezme projektu oryginalnej zwrotnicy od mx-140 skoro chce wsadzić seas-a a też nie było by najlepsze gdybym wziął projekt zwrotnicy z tego tematu 3SM ponieważ tam jest seas 27...

Podsumowując Twoje wypowiedzi to może warto było chociaż trochę więcej poczytać.
1. Do każdego zestawu głośników oraz obudowy w jakiej siedzą (kształt przedniej ścianki, umiejscowienie głośników na przedniej ściance, czasami także litraż i typ obudowy) projektuje się oddzielną, dedykowaną zwrotnicę. Jeśli tego nie potrafisz to bierzesz gotowy projekt i kopiujesz go uwzględniając to co napisałem w nawiasie.
2. Grubość płyty wybierasz jak chcesz, im grubsza tym mniej drgań więc lepiej, ale musisz uwzględnić to co w nawiasie, więc przy grubszej płycie i przy zachowaniu wymiaru frontu obudowa powinna być głębsza żeby zachować litraż.
Paweł się załamał bo nazwałeś MDF drewnem (w sumie to drewno, ale w formie sprasowanego papieru :) ). Na razie mało wiesz, a co gorsza głupio pytasz i wyciągasz złe wnioski.

Wiem co to mdf tylko myślałem ze taki materiał można nazwać drewnem :) czyli rozumiem ze
nie ma w tym problemu abym użył mdfu 20 mm ? Co do zwrotnicy to w takim razie użyje chyba tej z 3sm . Znacie może jakaś Polska stronę gdzie mógłbym zamówić seasy ? BR chyba umieszcze z tylu...

Rozumiem, że użyjesz zwrotki z 3SM razem z dedykowanymi do niej głośnikami?
Seasy i elementy zwrotnic możesz zamówić w Polinku.

Zapomniałem dodać ze jako głośnik do basu służy mi carpower sonic 12" więc chyba zle zostało odebrane to ze maja mieć dobry bas :) Chodziło mi głownie o to aby było go słychać . Właśnie chciał bym tego seasa 22... ale skoro mówicie ze jak użyje zwrotnicy dedykowanej na seasa 27 do seasa 22 to będzie słabo to chyba wezmę tego 27 . Albo może sprobowac jak wyjdzie na tym 22 :> ? Najchętniej to bym dokonał zmian w tej zwrotnicy ale po pierwsze nie mam pojęcia jakich a nawet jak poczytam o robieniu zwrotnic to ta moja zmiana może wyjść na gorsze... proszę o wyrozumiałość i wytrwałość w tym temacie :p najtrudniej zacząć... Paweł jedz po autorze każda krytyka pomaga :)

Właśnie chciał bym tego seasa 22... ale skoro mówicie ze jak użyje zwrotnicy dedykowanej na seasa 27 do seasa 22 to będzie słabo to chyba wezmę tego 27 . Albo może sprobowac jak wyjdzie na tym 22

Czy Ty czytasz ze zrozumieniem? Umiesz robić pomiary? NIE. Masz sprzęt pomiarowy? NIE. Więc albo gotowy projekt albo wydajesz z 300zł na system pomiarowy, pilnie się uczysz - najpierw robić poprawne pomiary, później je interpretować a na koniec wykorzystać do projektowania, następnie uczysz się o filtrach, poprawności technicznej zwrotnic...a następnie dużo słuchasz żeby w końcu wiedzieć czego szukasz w dźwięku podczas projektowania zwrotnicy, do tego jeszcze wiaderko elementów do testowych zwrotek za ok 300-400zł i już możesz robić swoją zwrotkę bo ubzdurałeś sobie Seasa 22TAF.

Więc może się zastanów, przestań pisać pierdoły i skopiuj sobie jakiś gotowy projekt albo zapraszamy do nauki.
No jeszcze możesz zlecić komuś projekt zwrotki z 22TAF, parę osób tutaj się tym zajmuje, ale to dodatkowe koszta, choć mniejsze niż miałbyś sam to robić (myślę, że 200-300zł). Łasku do mnie do Łodzi daleko nie masz :P

zamykac temat czy pojechac po autorze?
Albo może sprobowac jak wyjdzie na tym 22 ?

Coś słabo do autora dociera to co się tu piszę, więc...

-------------------------------------------------------------------
i dam wzmocnienie na środku kolumny ( jest sens ? )
Wzmocnienia mają sens, ale nie takie jak narysowałeś. Jakbyś troche poczytał, to wiedziałbys, ze wzmocnienia daje się po to by zmninimalizować ilosć drgan przedniej ścianki (zeby obudowa nei grala razem z głosnikami). Wiec sensowniej byloby tymi "wzmocnieniami" "wzmocnic" przednia sciankę, nie boczne. Boczne oczywiscie tez mozna, ale nie w pierwszej kolejnosci.

Ostatnia edycja:
Mhm czyli wzmocnienie w druga stronę no to cóż pozostaje doczytac szczegóły trochę zmienię projekt i do roboty... Chyba wiecej nie jesteście w stanie pomoc na ta chwile , w takim razie dziękuje za pomoc pewnie niedługo sie odezwę o tym jak idzie :) wychodzi na to ze wsadze seasa 27... Ten temat 3sm powinien być bardzo pomocny w realizacji

klonuj orygianly bo z takim poziomem wiedzy cos spieprzysz

MDF to pochodna drewna. jezeli wg ciebie to drewno to na papier tez powinienes mowic drewno...

MDF 20mm? chyba tylko fornirowany ;]
MDF wystepuje w grubosciach 18; 19; 22mm. no chyba ze to 19mm speczniale od wilgoci :p

jak jestes taki uparty to niestety sam musisz sie przekonac dlaczego odradzam 3SM. glosniki dobrem, zwrotnica skopana wg mnie!
oryginalne MX-140 gra duzo lepiej na srednicy, duzo zlej i detaliczniej. no i ma wieksza kompensacje BS wiec basu "bedzie wiecej"

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót