widze 4 zwrotnice. czyzby brat tez chcial pare?

ostatnio tez powoli przekonuje sie do cienkich scianek... ale ze wzmocnieniami
ale z wyzszymi rezonansamo da sie latwiej walczyc. sama gestosc scianki powoduje ze latwiej sie same tlumia. jak to za malo to mozna dolozyc maty bitumiczne
a wzmocnienia dalem bo uzylem scianki 10mm
widziales electrino? tam jest "tylko" 12mm a jakos np dolphin na to nie narzekaCzy obudowa ma wewnątrz jakieś wzmocnienia ?
Czemu tylko 16mm ?

ostatnio tez powoli przekonuje sie do cienkich scianek... ale ze wzmocnieniami
ciekawa teoria, nie bez sensuZastanawiam się.
Nie wiem, czy zawsze te wzmocnienia są tak bardzo wskazane. Teoretycznie wzmocnienia zmniejszają amplitudę drgań ścianek, więc promieniują one mniej, ale... wzmocnienia przenoszą też rezonanse w wyższe pasmo, a tam mniejsza amplituda potrzebna jest do wytworzenia tego samego ciśnienia akustycznego. Poza tym w wyższym paśmie ucho ludzkie czulsze a i treść przekazu bardziej złożona.
Sam nie wiem jak do tego podchodzić. Na razie myślę sobie albo w ogóle nie wzmacniać, jak obudowa duża i podatność skrzynki uwzględniona, albo bardzo mocno usztywniać. Czyli "środek" jest do d...
Co o tym sądzicie?
ale z wyzszymi rezonansamo da sie latwiej walczyc. sama gestosc scianki powoduje ze latwiej sie same tlumia. jak to za malo to mozna dolozyc maty bitumiczne

zapoznaj sie z tymi monitorkami. mozesz je odsluchac w koszalinie. to 10 litrowe monitorki na 15cm glosnikuDo fotki się nie odniosę, ponieważ nie znam wymiarów tych skrzynek. Jeżeli mają wymiary średniej wielkości monitorów to jest to przerost formy nad treścią.
a wzmocnienia dalem bo uzylem scianki 10mm