• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mycie PCB z kurzu ?

Reakcji
0
Witam,

mam problem z wiekowym brudem, kurzem po stronie elementów, wszystko jest oblepione. Myśle nad kompletnym rozebraniem wzmacniacza i umyciu płyty spirytusem za pomocą pędzla :) O ile na rezystory i tranzystory negatywnego wpływu to mycie nie będzie miało. Nie wiem jak zachowają się elektrolity ?

Ja tam wolałbym nie ryzykować ze spirytusem. Najlepiej sprężone powietrze, a potem tak jak mówisz pędzelik i alkohol izopropylowy(poprostu IPA). IPA kosztuje grosze, a jest bardzo przydatna czy to do czyszczenia pcb, szkła czy nawet rozpuszczania kalafonii.

Dzięki za odpowiedzi. Selektory i izostaty wylutuje. Wszystkie selektory i inne przełączniki myje w myjce, patent działa na 100% są jak nowe. A w wzmacniaczu jest taki syf, że rezystorów nie widać :)

Jakiś niemiecki firmy Dema skład nie podany, tylko R41, S2, S26, S36, S37, S39 kolor lekko niebieski, śmierdzi na marcepan. Mieszany w stosunku 1:10. Testowałem to na złomie i wszystkie przełączniki po rozebraniu wyglądały jak nowe. Teraz jeszcze troche poeksperymentuje z płynem do mycia katalizatorów samochodowych :)

Zwykle do myjki tez sie leje izopropanol. klopot w tym, ze przelaczniki nie moga byc hirurgicznie czyste. Musisz je potem popryskac jakims sprayem zeby nie sniedzialy/rdzewialy.

Powrót