• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Na czym centralny.

Reakcji
0
Witam, zamierzam zbudować centralny głośnik, ma być mały i dość mocny (nie mniej niż 60W).
Problem w tym ze głośniki mają być ekranowane, ja znalazłem chyba najlepsze na to miejsce ARN-150-73/8 2 sztuki plus ARV-104-63/4 i to będą głośniczki jeśli nic lepszego nie znajde.
Zaciekawił mnie też ten głośniczek http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-150-60-4.htm jest ekranowany i ma pasmo przenoszenia 50 - 15 000Hz co przy założeniu 2 sztuk w centralnym i braku tweetera wyeliminowało by zwrotnice, ale jak by sie ten głośniczek sprawował w takiej konfiguracji i czy jest wart zachodu ??
Może macie inne sugestie co do przetworników ( max 150zł moge na nie wydać).
Pozdro.

150 60 4 to szerokopasmówka...
lepiej będzie ze "zwykłymi" 150...
pozatym co masz na frontach??

takero napisał:
Nie wiem czy zauwazyles jaki jest temat postu. CENTRALNY a wiec powinien byc ekranowany.
Pop drugie jestem ciekaw czy slyszales jak on gra czy tylko zgadujesz patrzac na parametry.
Wg mnie odtwarza swoje pasmo (do 4300 bo tu mam ciete i jeden i drugi) lepiej niz 150 w ver. nieekranowanej.

EZO
Sam jestem ciekaw tej150 ale jakos tesla mnie jeszcze nie przekonala zadnym glosnikiem ze ma dobra srednice a to w centralnym chyba najwazniejsze.

Polecic ci moge visatona w130s za 71zł albo ktoras z 13 tonsila sa bardzo dobre. Jak dopadniesz Heco hw130 to tez bedzie niezle ale z jego zakupem mozesz miec klopot. Ludzie chwala tez te male magnaty (z tej samej fabryki co heco) ponoc srednica super a cena jakas odstraszajaca nie jest. Jak bedziesz chcial wiecej informacji na ten temat (magnat heco) daj znac.

najważniejsze zeby głośniki byly podobne do frontów tzn np jak masz koółke tekstylna to i tu taka powinna byc a najlepiej taka sama itd

EZO napisał:
takero napisał:
Nie wiem czy zauwazyles jaki jest temat postu. CENTRALNY a wiec powinien byc ekranowany.
Pop drugie jestem ciekaw czy slyszales jak on gra czy tylko zgadujesz patrzac na parametry.
Wg mnie odtwarza swoje pasmo (do 4300 bo tu mam ciete i jeden i drugi) lepiej niz 150 w ver. nieekranowanej.

EZO napisał:
ma pasmo przenoszenia 50 - 15 000Hz co przy założeniu 2 sztuk w centralnym i braku tweetera wyeliminowało by zwrotnice, ale jak by sie ten głośniczek sprawował w takiej konfiguracji i czy jest wart zachodu ??

zauważ że chodziło Mu o 2 takie bez wysokiego ...
pozatym:

takero napisał:
"zwykłymi" 150...
pisząc zwykłymi w cudzysłowiu miałem na myśli wersje ekranowane...
wtedy oczywiście z wysokimi...

więc co wg Ciebie zagra lepiej "zwykłe" arny + wysokie czy szerokopasmówki??

bo jak narzie nie było mowy o 2 szerokopasmówkach + wysoki...

Na visatonach nic nie zrobie bo są drobie i nie ma małych niskotonowych :/
Fronty mam na teslach ARN 5684.
A jakby zrobić centrala na jedym ARN 5684 60 - 20000Hz wkoncu w gdańsku go za grube pieniądze sprzedają :]
Pozdro.

Wiesz co jak szerokopasmowiec to moze ARZ6604 , troche to wielgachne ale ludzie chwala, a cena ok 25zł wiec same + . Powstalo kilka konstrukcji ala Horn na tym glosniku i ludzie byli zadowoleni. Tylko czy bedzie ci odpowiadala 20cm-ówka do centrala ?

jednak myśle że central powinien być dopasowany do frontów....

BTW jak grają (i w czym) te 5684??

Jak widać 2 sztuki dla każdej osobna komora około 20L strojona na 45Hz (moja chyba pierwsza konstrukcja z przed 6lat.
Jak dlamnie grają świetnie, mocny mieki i ciepły basik.
arn56845pe.jpg

Re: Na czym centralny.

a potem:
maxdila napisał:
Zaciekawił mnie też ten głośniczek http://www.empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-150-60-4.htm jest ekranowany i ma pasmo przenoszenia 50 - 15 000Hz co przy założeniu 2 sztuk w centralnym i braku tweetera wyeliminowało by zwrotnice, ale jak by sie ten głośniczek sprawował w takiej konfiguracji i czy jest wart zachodu ??
Ezo czy Ty czytasz moje posty??
wyjaśniłem to w poprzednim moim poście...
dość obszernym poście...

Powrót