• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

NAD 3020 - renowacja

Reakcji
0
Witam, zakupiłem NAD-a 3020. Czy ktoś ma doświadczenie z tym wzmacniaczem jeśli chodzi o renowację (czyszczenie, wymiana kondensatorów itd)? Nie chcę z niego robić innego wzmacniacza, a jedynie dać mu drugą młodość :) Jakiej firmy zamienniki są najlepsze, które elementy dobrze wymienić.. Dzięki z góry :)

Wymieniasz te elementy ktore tej wymiany wymagaja, potrzebujesz mostek RLC do sprawdzania kondensatorów, standardowo potencjometr, selektor, przelaczniki do rozebrania, przekazniki do wyczyszczenia.

Szczerze mówiąc myślę nad wymianą wszystkich elektrolitów. Pytanie tylko jakie dać w zamian, jakiej firmy, które z nich są ważniejsze dla brzmienia itp.

Potencjometrów i przełączników nie ruszałbym jeśli działają ok, potencjometry jeszcze łatwo psiknąć, ale przy przełącznikach trzeba uważać, żeby nie rozwalić.

Kondensatory się wymienia gdy są uszkodzone, wielokrotnie już miałem do czynienia z starymi kondensatorami, które działały bezproblemowo, generalnie nie zdziwiłbym się gdyby te stare były nawet lepsze, poza tym to nie zasilacz impulsowy, żeby się szybko zużywały... (Dopiero wtedy warto dać firmowe i to LOW E.S.R.)

30 lat hmm no to może i warto przyjżeć niektórym pasywnym elementom. Jak chcesz porządnie zregenerować, to musisz zdać sobie sprawę, że to jaki typ kondensatora powinieneś w dane meijsce wstawic zależy od tego... w jakim miejscu dany kondensator siedzi, znaczy jaką pełni funkcję w jakim obwodzie. Najprostrzy podział to DC i AC.
A najłatwiej wymeinić na taki jaki sam typ kondensatora jaki siedział pierwotnie.
Marki?
Nichicon
Panasonic
Elna
Nippon
Samhwa
Jackcon
jamicon

I korzystaj ze zdrowego rozsądku, nie płać kolosalnych sum za kawałek tektury, elektrolitu i aluminium.

Podłączę się pod temat, przy okazji renowacji mojego starego amplitunera STR-DB940QS natknąłem się na kilka problemów.
1. Czy kondensatory które "działają" a optycznie wyglądają podejrzanie, chodzi o to że niektóre są delikatnie wklęsłe lub takie co mają na górze taki żółty nalot jakby wylany i zastygły elektrolit podlegają sprawdzeniu / wymianie. Później wkleję fotkę.
2. Przy każdej z 5-ciu końcówek mocy są takie małe płytki z opisem BIAS 1, BIAS 2 itd aż do BIAS 5 na których sa właśnie te podejrzane kondensatory i małe tranzystory - chodzi mi o to że odkręcając z radiatora ponumerowałem je ale na nich były numery nie w kolejności od 1 - 5 tylko losowo przykręcone. Czy mam je zamontować tak jak były czy to bez znaczenia?

Ostatnia edycja:
Powrót