• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nadstawki B&C i Selenium

Reakcji
0
Witam.

Chciałbym wam przedstawić moją ciągłą walkę z projektem zestawu na imprezki.
Przetworniki jakie wybrałem to Selenium D210Ti i B&C 12NDL76.

Kilka zdjęć:
-w trakcie budowy

- prawie gotowe

-bez wykończenia

Projekt zwrotnicy mam od LightSound (wielkie dzięki za projekt)
Za napęd tych zabawek służy mi Alto Mac2.3 i od dłuższego czasu symasym od Zibiego.

Po pewnym czasie odsłuchów w domu bo nie mam możliwości słuchania w dużej sali stwierdziłem że coś nie tak jest i zmieniłem litraż skrzynki na 45 litrów i jest oddzielna komora na wysoko-tonówkę. Dźwięk się zdecydowanie poprawił.

Jeszcze zostało do zrobienia:
-kupienie statywów i wkładek na statyw,
-zmiana końca estradowego na coś z lepszą jakością,
-kupienie mixera,
-dokupienie (zrobienie) suba coś z B&C
-crossover

Kolumny już mam ponad rok ale brak funduszów zmusza mnie do zwlekania z realizacją planów.

Wykończenie jakie chcę zrobić to polakierowanie kolumn.
Jeśli macie jakieś pomysły na wykończenie to czekam na propozycję :cool:

Pozdrawiam Karol.

Ładne te B&C też od dłuższego czasu się nimi interesuje.. Jak według ciebie graja..? Jak jest u nich z basem powiedzmy w 25mkw pokoju..? Symek to chyba troche mało dla nich..? Dobrze je kontroluje..? Co do wykonczenia to według mnie najlepiej estrada wyglada w farbie strukturalnej nitromal.. Ale to tylko sugestia..

smerfetek13, jeśli chodzi o średnicę to jest bardzo dobra. Symasyma używam w domu bo w 13 mkw to więcej nie potrzeba. Raz grały w plenerze i jak dostały około 360 watt przy 8ohm to pokazywały na co je stać. Bass hmm dla mnie to jest mało z nich ale to kwestia zestrojenia. Jeszcze wyżej bym je zestroił ale to jak kupie sobie crossover. Powracając do wykończenia myślę nad lakierem perłowym samochodowym.

Karol180, lakier spoko, ale drogo wyjdzie. Nie wiem czy jest sens esttradówki lakierem samochodowym traktować. Pomaluj i tyle. Pozostaje jeszcze kocyk, według mnie kocyk to gorsze rozwiązanie.

Kolumny spoko, jak to estrada, co tu pisać...szczególnei że nie podałeś żadnych info (zwrota, litraż, strojenie itd.)

No właśnie jakie strojenie.. :?: Z doświadczenia wiem że lakier samochodowy będzie strasznie nietrwały.. Byle dotknięcie otarcie i już będzie po lakierze.. Raz tylko malowałem samochodowym.. Potem dostałem od kumpla nitromal i powiedziałem że niczym innym estrady nie będe malował.. Do domu samochodowy może być ale nie na estrade.. :!: Tak apropo to nierozsadza ci tych paczek przy powiedzmy 350W.. :?: Bo niewidze wzmocnień.. :cry:

paldo, wiem że drogo ale robię to dla siebie i nie będę oszczędzał na tym. Aktualnie litraż na B&C wynosi 45 litrów. Na temat zwrotnicy niech się wypowie LS bo on ją projektował :razz: chyba B&C jest cięty do 1600 Hz. Nie chcę głupot napisać bo zwrotnicę sobie złoże ale do projektowania się nie nadaje :wink:
Strojenie to są włożone 2x B-R o wymiarach 100x200mm (nie pamiętam ile wyszło dawno to było). Przed rozebraniem i szykowaniem do wykończenia będę kombinował na słuch aby optymalnie były zestrojone.

Tak jak pisałem wyżej jest oddzielna komora na B&C a Selenium. Panowie czytajcie uważnie :razz:

Powrót