• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nadstawki - wybór przetworników.

Reakcji
0
Witam!!!

Mam zamiar zrobić 2 nadstawki tylko nie wiem jakie przetworniki wybrać zastanawiam się między:
- 2 x STX GDS 22-120-4-SE

- 1 x Tonsil GDS 30-30-4

Liczę na waszą pomoc...

mar_ek napisał:
- 2 x STX GDS 22-120-4-SE
kolega UKA zrobil kilka takich kolumienek i gralo to calkiem dobrze jak na ta cene. bas niebyl za niski ale ladnie kopal i bylo sporo srednicy.

mar_ek napisał:
1 x Tonsil GDS 30-30-4
te ma inny kolega i nie narzeka ale wg mnie to one sie nadaja tylko na jakies male salki gdzie jest malo osob

określ może fundusz jakim byś chciał przeznaczyć na ten cel. zastanawiałeś się nad jakąś wysokotonówka juz?
a no i podaj przeznaczenie tych nadstawek.jakie sale, czy plenery, czy może puby, badz do pokoju.

mają to być nadstawki na małe impreski co do funduszy to ok 400zł na same głośniki

a co do wysokotonówki to oczywiście GDWT z STX

A myślałeś może o gds 30-120 od stx'a?? Spokojnie mieści sie w budżecie jakby robić na dwóch sztukach :)

ja ci moge zaproponować beyme 12g125. na allegro czesto sie pojawialy po ok 150 pln. calkiem przyzwoity efektywny niedrogi i malo mocorzerny głosnik. ladnie sie zgrywa z tonsilem 12/19/150. wychodzą z tego calkiem przywzwoite nadstawki o nienagannej efektywnosci.
takie pytanko jeszcze, jakie basowki planujesz do tego?
tu masz okazyjnie 12/19/100 http://allegro.pl/item261538147_glosniki_pershingi_tonsil_okazja.html kiedys 12/19/150 chodziły po 50 pln ale dobre czasy sie narazie skonczyly ale moze wroca

Zakładając że zbuduje tą nadstawke na 2 x GDS 30-120-8-SE + GDWT to będzie to miało ok 96db jedna paczka... co polecacie jako subbass??

przy takiej konfiguracji ciagnal bym stx`a i kupil 38/300/4 ae. sa juz poprawione i maja wkoncu normalne wyprowadzenia i linki od cewki i izolowanie od kosza i nie wiem czy nie zmienili karkasu i drutu cewki.

Ale w zwykłym br były by chyba trochę za ciche... może tuba DjBolo...

Jeżeli TDB to minimum dwie na strone...a najlepiej odrazu 4 ;) Jeżeli interesuje Cie opcja z gdn 38/300 to odezwij sie do mnie na priv. bo mam ciekawą koncepcje aplikacji dla tych głośników, którą mógłbyś przy okazji wypróbować ;)

Powrót