• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nagłoścnieni przód Volvo V40 do 700zł

A jak on radzi sobie na wysokich? bo wg pomiarów producenta i znalezionych w necie, fajnie leci do samej góry pasma.
Nie ma go teraz w polinku, ale napisałem do nich czy by ściagneli i po ile.

A jak go filtrowałeś? Ja w sumie szukam czegoś na pasmo 500Hz-5kHz.

najlepszy efekt osiagniesz jak system przedni bedzie gral z jednygo wzmacniacza

Kurcze to jednak będę musiał zmienić wzmacniacz a także i woofery, bo sherwood bdb gra śrenio niskim pasmem, ale na wysokich sobie średnio radzi, natomiast z moimi midbasami nie poradzi sobie wzmak 70W na kanał. Są prądożerne, ale ładnie produkują bas. Niestety im mocniejszy wzmacniacz w CA tym gorzej u niego z wysokimi tonami - sprzężenie zwrotne.

A jak on radzi sobie na wysokich? bo wg pomiarów producenta i znalezionych w necie, fajnie leci do samej góry pasma.

jak dobrze pamiętam ma wzrastającą charakterystykę od ok 5Khz i to słychać
może jak by wyrównać charakterystykę to by zagrało
bez korektora nie nadaje się do słuchania

u mnie grał do 3,5Khz
gdzies nawet zamieszczałem schamat zwrotnicy do niego
A jak go filtrowałeś? Ja w sumie szukam czegoś na pasmo 500Hz-5kHz.

500Hz ok bo niżej się mocnoi wychyla
trzeba mu też zbudować komorę bo bez niej nie bedzie grał dobrze
ale po co az do 5Khz
nie masz wysokotonowki? ;)

Lubię wznoszącą charakterystykę, ale bez przesady. Musiałbym posłuchać, a one chyba już nie są dostępne, na stronie partexpress jest wersja nie "D" a "E" i jest droższa o 5USD :P

To teraz mnie nie pocieszyłeś z tą komorą - na to za bardzo miejsca nie mam. Chyba że miejsca fabryczne w podszybiu zaadoptuje, to wtedy było by coś, ale ok 0,3L a to raczej dużo za mało.

Mam mam, ale mają nieprzyjemny pik w okolicach 3kHz i chciałem go pominąć, zresztą jak będą głośniki, to będę słyszał. Ale fakt że jest aluminiowy, bardzo mnie ucieszył :)

jak kolega go odemnie nie wezmie bo ma go teraz na testach
to ci go wysle, zebys sobie posluchac
kolega ma mida w fabrycznych miejscach w dresie czyli tak jak u ciebie i naprawde daje rade
jest tez plus takiego umiejscowienia mida szczegolnie tego- to wznaszenia bedzie mniejsze i zlagodzi jego charakterystyke
zreszta srednie sie "rozejda" po szybie na caly samochod
u niego dalo to bardzo fajny efekt

0,3 litra bedzie ok
dasz wygluszenie i starczy

mają nieprzyjemny pik w okolicach 3kHz i chciałem go pominąć,

no to rzeczywiscei bedziesz musial go dosc wysoko wyciag

O świetnie by było jakby była taka możliwość. Wiedziałbym czy inwestycja opłacalna i czy mi to wystarczy. Części bym akurat miał na zwrotkę 3 drożną, więc super.
To kiedy się mogę odezwać jak coś?

Że też nie mam teraz nic co bym mógł wsadzić na próbę w podszybie - wszystko za duże.

0,3 litra bedzie ok
dasz wygluszenie i starczy

To świetnie - myślałem tamto miejsce wygłuszyć matami żeby stworzyć w miarę szczelną komorę i dać trochę wygłuszenia.

No proszę już dresik (nazwa) się przyjął , teraz średni grający w szybę daje radę chyba wiosna idzie ;)

Odkopuję temat:D
Temat jednak aktualny, z małą zmianą, na razie tylko głośniki za ok 300-400zł. Coś się zmieniło w temacie? Czym się warto zainteresować?

mamy ciekawe beymy za 300zl z wysylka
niedlugo odslucham i dam znac czy warto
no chyba ze chcesz sam sie pobawic w testera? ;)

Raczej nie bo to nie dla mnie;) Jeśli było by dla mnie to spoko, czemu nie ale w tym wypadku potrzebuję sprawdzonego zestawu

a ja wczoraj skonczylem zwrotke do amy bl160 i missiona...
Ale bedzie kosztowala wiecej niz bylo to w planie

popieram ;)
tylko konieczne jest ukierunkowanie wysokotonowych!
inaczej jest problem ze srednica

Ile Panie majster?

a bardzo fajnie wg mnie jak za te pieniadze
woofer gra fajnym basem jak na 16cm a mission to chyba wszyscy wiedzą jak gra
srednica tej jest dośc wysoko z powodu niskiego podziału
missionama1.jpg

By lklukasz at 2012-02-19
missionamaimpedancja.jpg

By lklukasz at 2012-02-19

Powrót