• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

NAGŁOŚNIENIE CABRIO GDN 13/40 czy 16

• Autor wątku Autor wątku WIT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

WIT

Reakcji
0
WIT WITA

Mam auto fiat barchetta fabrycznie posiada ono 16 cm glosniki w nogach ale z plytkim montazem i sie zastanawiam nad zalozeniem GDN 13/40/2 zamast tych badziewiastych 16.
Specjalnie nie mozna tam nic nacudowac z panelami wzgledy konstrukcyjne auta nie pozwalaja.

Oczywiscie jest wzmacniacz axton c 602 po przeróbce zasialcza.

Pozdrawiam
WIT

Cześć, pomyśl może nad Carpower neokick 165 lub DLS up6 - jeśli masz kasę ;)

Wit Wita

Jesli mam cos kupic to TONSIL poki jest do dostania bo na chiny szkoda mi pieniedzy
wystarczy ze stringi nosze chinskie . :sad:

Jesli Pan Moderator moglby mi podac w jakich wartosciach mial by oscylowac qts bede bardzo wdzieczny

Pozdrawiam
WIT

im wiekszy tym lepszy :P
QTS od ok 1 nadaje sie do free air wiec w samochodzie sobie poradzi

WIT napisał:
Jesli mam cos kupic to TONSIL poki jest do dostania bo na chiny szkoda mi pieniedzy
no to moze tonsil speed 1700? na allegro jest i wcale zle to nie gra ;)
WIT napisał:
wystarczy ze stringi nosze chinskie .
a tego mogles juz nam oszczedzic :???:

Wit Wita

Akurat z tonsli speed mialem do czynienia i troszkę mi srednio lezy zastanawiam sie nad ktoryms z przetwornikow z membrana z wlokna szklanego
Co wy na to?

Pozdrawiam
WIT

Pawel S. napisał:
QTS od ok 1 nadaje sie do free air wiec w samochodzie sobie poradzi
Helixy h206 mają Qts 0,65 i dają sobie radę.
Podejrzewam, że dałoby się znaleść kilka innych głośników, które mają qts na poziomie 0,5 lub mniej.

Głośniki nie do końca grają we freeair. To tak jakbyś w kolumnie zamkniętej wywiercił kilkanaście otworów wiertłem 10

cursor napisał:
Helixy h206 mają Qts 0,65 i dają sobie radę.
Podejrzewam, że dałoby się znaleść kilka innych głośników, które mają qts na poziomie 0,5 lub mniej.
no tak. napisalem ze okolice 1 to juz free air wiec moze sobie grac w odgrodzie :P
jak widac typowe CA maja mniej...
no ale domowe jeszcze mniej i niestety to slychac w samochodzie (w zasadnie nie slychac :P )

Wit Wita

Wszystko super tylko ja poszukuje cos z oferty tonsilu
jesli by cos bylo godnego polecenia do tego zastosowania

Pozdrawiam
WIT

Wit Wita

Mialem do czynienia z tym zestawem i nie bardzo mi lezy szukam czegos innego .
Oczywiscie z oferty TONSILA zastanawiam sie nad przetwornikami opartymi o membrane z wlokna szklanego nawet te wspolosiowe ale wyjal bym wysoki ton co o tym myslicie?

Pozdrawiam
WIT

Może takie u-dimension: -> LINK <- W membranie jest włókno szklane, ogólnie b. dobra filma - mam od nich wzmacniacz. Tylko ta cena lekko wysoka, bo euro poszło w górę.

Pawel S. napisał:
im wiekszy tym lepszy
Mnie się wydaje, że to Qms powinien być wysoki, a Qts umiarkowany w okolicach 0,5.
Znam kilka głośników CA z niskim Qts i świetnie sobie radzą w drzwiach (np. wspomniane DLS-y).
Problem w tym, że to raczej półka ok 600zł za parę.

Witam ja mam zamiar te głośniki mówię o tonsilach 1700 zamontować w tylnej pulce poloneza czy to jest dobre rozwiązanie ?

Ktoś jakiś czas temu sprzedawał dystanse do poldka na allegro.
Montaż głośników w półce nie jest dobrym rozwiązaniem.

UKA napisał:
Mnie się wydaje, że to Qms powinien być wysoki, a Qts umiarkowany w okolicach 0,5.
Znam kilka głośników CA z niskim Qts i świetnie sobie radzą w drzwiach (np. wspomniane DLS-y).
no wiadomo ze bardzo uogolnilem... przeciez nigdy nie bierze sie pod uwage jednego parametru...

WIT napisał:
Mialem do czynienia z tym zestawem i nie bardzo mi lezy szukam czegos innego .
Oczywiscie z oferty TONSILA zastanawiam sie nad przetwornikami opartymi o membrane z wlokna szklanego nawet te wspolosiowe ale wyjal bym wysoki ton co o tym myslicie?
skoro ten woofer ci nie pasuje to nic z oferty tonsila nie bedzie sie nadawalo

Wit Wita

Sklaniam sie ku wspolosiowym przetwornikom z wlokna szklanego TONSILA
zastanawia mnie tylko czy 13 czy 16 cm.

Panowie interesuja mnie tylko POLSKIE nie żadna PORZADNA chinszczyzna w stylu dls , helix itd. itp.

Poprostu chcę mieć napis MADE IN POLAND poprostu pięknie to wygląda

Pozdrawiam
WIT

WIT napisał:
Panowie interesuja mnie tylko POLSKIE nie żadna PORZADNA chinszczyzna w stylu dls , helix itd. itp.
skoro twierdzisz ze to chinszczyzna to juz nie mam sily na ciebie...
WIT napisał:
Sklaniam sie ku wspolosiowym przetwornikom z wlokna szklanego TONSILA
zastanawia mnie tylko czy 13 czy 16 cm.
to jest NIZSZA seria niz speed wiec tymbardzij ci sie nie spodobaja
a wyzszych modeli do samochodu chyba nie ma

Powrót