• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Naglosnienie boiska

Reakcji
0
Witam. Potrzebuje pomocy w doborze sprzetu PA do naglosnienia boiska.
Zalozenia:
-prosta obsluga
-dobra jakosc
-budzet ok 6000 pln
W sklad zestawu ma wchodzic mikrofon, jakis naped cd do muzyki, min 2 kolumny wzmacniacz oraz kabelki.
W zwiazku z tym ze obslugiwac sprzet beda pracownicy klubu wymagana jest jak najprostsza obsluga. I tu pojawia sie pytanie czy zastosowac powermixer( najlepiej czterokanalowy jesli takie wogole istnieja) i dwie kolumny pasywne czy moze jakis przedwzmacniacz i do tego kolumny aktywne. Poniewaz nie wiem czy na pewno wystarcza dwie kolumny prtzydala by sie mozliwosc dolaczenia drugiej pary kolumn. Na pewno odpadaja mixery i koncowki mocy aby uniemozliwic jakiekolwiek zabawy ze sprzetem przez niedoswiadczonych ludzi.
Jesli kolumny pasywne to wolalbym zastosowac http://www.stx.pl/pa-1000-4-fr.html badz cos innego z stxa.
Macie jakis dobry godny polecenia naped do tych kolumn spelniajacy powyzsze kryteria?
Jesli kolumny aktywne to jakie i jaki przedwzmacniacz-mixer do nich?
Pozdrawiam.

Maniekking,
jak duże to boisko? Piłka nożna czy np koszykówka?
Na otwartym powietrzu czy na hali?
Będą wisiały, stały? Będą cały czas czy będą chowane?

Po pierwsze co to ma naglosnic??
- muzeke dla graczy w czasie meczu :D ?
- muzyke dla widowni?
- naglosnienie jakiegos wokalu do gadania przez mikrofon ?
- cos jeszcze innego ?

Jak duze jest boisko...

---

6kzł to malo. Mozesz kupic powermixer ale bedziesz mial malo mocy a wydasz duzo kasy takze nie widze sensu. Wstepna propozycja: tani mixer do 200zł do tego mikrofon na kabelku + mocna koncowka mocy i paczki takie jak podales.... z tym ze... na otwartej przestrzeni to nie bedzie fajnie grac... minimum jakies 2 suby a 15" kolejne koncowki mocy... duuzo okablowania, a i tak nie bedzie jakos wybitnie.... wszystko zalezy od tego co to ma naglasniac konkretnie.. a tego nie napisales..

Jeśli ma to być proste w obsłudze to tylko i wyłącznie power mixer.

Pewnie kolega dostał zlecenie zrobic naglosnienie stadionu w Warszawie na Euro 2012 hehe :wink:

pegelmesser, to bym sie tak nie spieszyl bo otwarcie bedzie po mistrzostwach hehe

Sprzet ma byc na powietrzu, biosko do pilki noznej troche mniejsze od ligowego. Bedzie sluzyl do podawania wynikow i kto strezlil bramke i takie tam oraz w przerwie meczu jakas muzyka zeby sie ludie nie nudzili. na widownie przychodza wlasciwie tylko rodzice zawodnikow wiec ostrego dopingu nie bedzie poza tym miejsc jest z 50. Moim zdaniem w gre wchodzi tylko powermixer zeby bylo jak najmniej kombinowania przy rozstawianiu. Sprzet bedzie chowany po meczu przez ludzi z obslugi boiska a oni raczej nie maja doswiadczenia w obsludze takiego sprzetu.

W takim razie jakiego powermixera szukac? Jakiej firmy badz modelu? Na allegro nie ma tego za wiele. Moze ktos zna jakies sklep w warszawie z takim sprzetem.

Maniekking, na grochowskiej masz ldm-a, w jozefowie masz stx-a a wawrze jeszcze jeden sklep specjalistyczny ale tego adres ci podam jak wroce do domu.

lklukasz,dzieki, wszystkie sklepy sa w okolicach gdzie czesto jezdze wiec na pewno zajrze. Jakbys mogl podeslac ten adres sklepu w wawrze bede wdzieczny.

Shiver, a moim zdaniem przesadzasz. za 6.000zł jak się dobrze pomyśli to można by kupić dobry sprzęt który w przyszłości będzie można rozbudować i będzie służył nie tylko do nagłośnienia wokalu i muzyki w tle a do większych imprez zamkniętych jak i mniejszych plenerowych.

T.ampy są ok,do tego bierzesz PA-1000-4-FR i już masz kolumny z napędem,do tego mikser (nawet niech już będzie ten co podałeś),okablowani i już masz kompletny sprzęt... i jeszcze kasy zostanie. Za tą resztę w przyszłości można by dokupić jeszcze jedną końcówkę,crossa i suby PA-1000-8-LR,a jak by wpadło jeszcze 1000zł to i dwa suby żeby nie marnować wzmacniacza.

Można by nawet pokusić się o końcówkę która pracuje przy 2 ohmach i kupić 4 kolumny PA-1000-4-FR,wtedy zdecydowanie wokal będzie słychać :grin:

Primo aby dobrze nagłośnić stadion trzeba wiele punktów dźwięku, więc moim zdaniem nie przesadzam, bo nie o to tu chodzi aby urywać łeb ludziom będącym blisko a na końcach i tak nie będzie wiele słychać. Tak naprawdę nawet na dwóch sztukach PA1000 pewnie będzie dobrze słychać wokal ale napewno nie będzie to nagłośnienie dobrej jakości w przypadku takiego obiektu z powodu wyżej wymienionego.
Niedawno z kolegami analizowaliśmy nagłośnienie stadionu miejskiego w poznaniu, fakt zupełnie inna skala przedsięwzięcia, ale tam mamy do czynienia z kilkudziesięcioma zawodowymi paczkami tubowymi low-mid-high (outline) a i tak były wątpliwości co do tego czy system sobie poradzi.

Ja ostatnio pomagałem nagłaśniać sportowcom w mojej wsi nasz "stadion" No tylko, że my mamy na meczu ok. 300 widzów ( ostatnio tyle było ) i są rozstawieni ze wszystkich stron boiska :D

Do nagłaśniania jest końcówka mocy + mikser z fabryki Pana inżyniera ... zapomniałem nazwiska :) Stary, ale jary sprzęt :)

Do tego dwie kolumny estradowe .. nie wiem co to za wyrób, ale komiczny bo zastosowane w nich były nawet plastikowe miski :D Też jakaś nie duża firemka to musiała wyprodukować. dwie beymy tam wsadzone były i dwa GDWT na kolumne :D

Odpaliliśmy, muzyczka i hulało jak talala :)

60 lat temu i dawniej były to głośniki tubowe oparte na 30 i więcej cm szerokopasmowcach, tuba była z blachy lub z drewna a wzmacniacze to kilka sztuk po kilkadziesiąt watów.

Obecnie przy takich samych stadionach łączna moc wzmacniaczy wynosi kilka tysięcy watów i jest to wywalone na dudniące prądożerne/nieefektywne pasmo 100-500hz, winą są wszechobecne "zbasowiałe" mikrofony , jak i kolumny nie na wokal tylko na tandetne imprezy muzyczne. Wszędzie gdzie słyszę wokal na estradzie to zamiast naturalnego człowieka słychać jakby miał gość 100ton wagi i 30 metrów wysokości.
Ludzie też nie potrafią już produkować szerokopasmowych głośników tak dobrych jak kiedyś, mają mało sztywne , ciężkie membrany i bardzo mały stosunek mocy do masy przez co uwypuklają bas wysoki więc o bardzo efektywnym klarownym wokalu można zapomnieć, wszędzie tylko słychać "wwrrr i buuu".

Kiedyś wystarczał maluch żeby pojechać całą rodziną na wakacje, więc dlaczego teraz tak nie jeździcie? :)

Profesjonalista napisał:
Obecnie przy takich samych stadionach łączna moc wzmacniaczy wynosi kilka tysięcy watów i jest to wywalone na dudniące prądożerne/nieefektywne pasmo 100-500hz, winą są wszechobecne "zbasowiałe" mikrofony , jak i kolumny nie na wokal tylko na tandetne imprezy muzyczne. Wszędzie gdzie słyszę wokal na estradzie to zamiast naturalnego człowieka słychać jakby miał gość 100ton wagi i 30 metrów wysokości.
Ludzie też nie potrafią już produkować szerokopasmowych głośników tak dobrych jak kiedyś, mają mało sztywne , ciężkie membrany i bardzo mały stosunek mocy do masy przez co uwypuklają bas wysoki więc o bardzo efektywnym klarownym wokalu można zapomnieć, wszędzie tylko słychać "wwrrr i buuu".

A takiego steku bzdur dawno nie czytałem :)

Ja też nie czytałem, bo nikt o tym nie pisze, wszyscy mysla ze tak powinno byc i uznaja za constans, cos normalnego, bo sa tak przyzwyczajeni przez cala kulture masowa na sile wciskajaca wszsytkim odpowiedni spreparowane dzwieki.

Nie chce mi się komentować całej tej wypowiedzi, ale tu macie charkę najpopularniejszego mikrofonu estradowego na świecie, jeżeli jesteście na festynie to macie 99% szansy że gadają właśnie do niego (lub jego siostry bety58):

http://localityswitch.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/08/shure_sm58_response.gif

Doskonale widać to ogromne zbasowienie aktualnych mikrofonów.

Nie na temat...
A panu profesjonaliście już dawno sugerowałem zmianę nicku, może jednak warto?

Powrót