• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Najlepsza skrzynia do stx w.18.200.8 fgx

Chcę wyprowadzić z tej obudowy głośnik wysoktonowe i zrobić satelity na bazie RBT-95
60W wstęgowy. Ale myślę nad dodaniem średniotonowego głośnika.

Po co chcesz sobie utrudniac zycie? Masz juz te glosniki o jaki piszesz, czy dopiero masz zamiar je kupic?

To lepiej zrobisz, jak poszukasz gotowego projektu, opartego o te wlasnie glosniki wstegowe. Nic sam nie kombinuj, bo nic nie wydumasz. Z tego co piszesz mozna wywnioskowac, ze brak Ci podstaw do samodzielnej budowy zestawow glosnikowych.

Masz rację. Kolumny które chcę zbudować wzasadzie nie przydadzą mi się. Na co dzień użytkuje psb i b&w. Ale mam prawie 60 lat i wolny czas i bardzo lubię stolarkę ciągle w wolnych chwilach robię stare meble dla znajomych super że jesteś taki wyrozumiały dziękuję. Co do projektu potrzebuję bazę niskotonową dlatego wybrałałem ten projekt bo mam pomysł na przerobienie szaty zewnętrznej w owalne kształty. Fajnie Cię poznać.

Wszystko fajnie ale tutaj staramy się podchodzić do sprawy technicznie. Kolumny mają w pierwszej kolejności dobrze grać ! Więc najważniejsze aspekty to:

1.Odpowiedni wybór głośników
2. Odpowiedni dobór zwrotnicy

Jeśli lubisz stolarkę to przecież nic straconego zrobić kopię gotowego projektu przerabiając wygląd zewnętrzny. Jednak takie aspekty jak szerokość frontu i odległość między głosnikami musi zostać zachowana.

Powrót