• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

najlepsze hasełka\wypowiedzi na forum

Tak się zastanawiam czy ten pomarańczowy tweeter to nie jest czasem kopułka średniotonowa? Ktoś jest w stanie rozpoznać ten głośnik?

To pomaranczowe to stary tonsil 9/40

Swoja droga zadziwiajace jak ludzie maja duzo czasu i duzo pieniedzy to zmarnowania. I jeszcze to przekonanie, ze sie robi cos fajnego. Troche jak z ludzmi z Pisu.

Dzisiaj wszedłem w sekcję Hi-End z AS, niepotrzebnie:

fcd2a774f5e00b3f7dea23e78181eb82_1454449034.jpg

http://www.audiostereo.pl/faza-badz-przeciwfaza-plyt-cd_120925.html

W ogóle cały temat to kabaret :D

Jesli nagranie w przeciwfazie oznacza, ze dzwiek jest podawany bokami zamiast z centrum to bardzo tego nie lubie.Niestety nie mam przelacznika fazy w sprzecie, a kabli nie chce mi sie przepinac, przy biwire to troche roboty.

Ostatnia edycja:
Ciekawe wnioski gościa który słyszy zmianę polaryzacji w obu kolumnach na raz...

Znajomu opowiadał ze za młodu jako pierwszy mial internet i nagrywarke cd na osiedlu, no to ściągał muze i nagrywał, potem sprzedawal z placaka, nie wiem jak i czemu ale mowil ze opóźnial jeden kanal zeby imitować efekt stereo :D

Instalacja w samochodzie.

Ja u siebie mam 2 skrzynki B-R inaczej strojone, które grają tak jak jedna Closed na głośniku Pearless (ino modelu nie pamiętam). Na większości utworów bas gra tak, że jest dopełnieniem przodu.

Marian ale co Ciebie dziwi? Jest wielu ludzi którzy chcą, żeby sprzęt napieprzał basem. Więc jak zobaczą na filmiku, że bujają się membrany, drżą szyby w drzwiach, rezonują szklanki na półkach to wiedzą, że trafia to w ich gust :)

Swoją drogą sam poznałem takiego gościa. Jak mieszkałem w akademiku, kolega z piętra wyżej dał mi Tannoye M1 do odsłuchania. Ciepłe granie z basem odpowiednim do wielkości. Mój współlokator (taki kibic-dresiarz) miał komputerowy zestaw 2.1 marketowej firmy "NoName" z subikiem wielkości kartonu po 18cm głośniku. Po tym jak podłączyłem te monitorki, poprosił mnie żebym puścił jego hiphopowy kawałek. Okej, nie było problemu. Posłuchał może z minutę po czym stwierdził, że jego "sprzęt" ma lepszy bas bo bardziej buczy od reszty...choć i tak jest słabo bo u niego w domu wkłada suba we wnękę w biurku i całe biurko mu się trzęsie.

"Witam mam problem, otóz chcem podłaczy 2 glosniki do wzmacniacza ale jest problem poniewaz chcem miec jeden z tych glosnikow ogólny (czyli bas i sopran) a drugi tylko bassowy. Na wzmacniaczu mam tylko jedną korbę do ustawienia basow lub ogolny.
pomocy!"

"chcem" to zrozumieć :D

Powrót