to tez jest stary glupi mit. dalem bratu posluchac GDWT i GDWK PC. twierdzil ze tuba zostaje bo ma byc duzo wysokich tonow...Polecane lubiące wyostrzone brzmienie
szybki test na kondzie i zmienil zdanie

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
to tez jest stary glupi mit. dalem bratu posluchac GDWT i GDWK PC. twierdzil ze tuba zostaje bo ma byc duzo wysokich tonow...Polecane lubiące wyostrzone brzmienie
to tez jest stary glupi mit. dalem bratu posluchac GDWT i GDWK PC. twierdzil ze tuba zostaje bo ma byc duzo wysokich tonow...
szybki test na kondzie i zmienil zdanie![]()
Mniejsza o to, głośniki nie są złe, projektując obudowę i zwrotnice od podstaw, używając do kompletu dobrej kopułki można zrobić coś dobzre grającego.Altusy to do techno , ;/ , Polecane lubiące wyostrzone brzmienie
W A300 "podstawa" jest częścią obudowy, nie tak jak w przypadku Mildtonów i AltonówWymiary są podawane z podstawą raczej.
To już całkiem prawdopodobneChyba że pchali tam już co popadło albo albo znaczyli wedle stempelka jaki leżał pod ręką.
Sam takiej muzyki nie słucham ale takie są realia ;p Każdy w młodości chciał miec Altusy i TechnicsaCzegoś co ruszy membraną dobrze oddciazonego GDN 30/100/1 o +/- 12mm na 27 hz ja bym raczej nie nazwał muzyką.
nie mam juz dostepu do cewki, ale mierzylem to jak mialem rozebrany glosnikSzczelina magnetyczna w GDN 30/100 (/7 lub /11 - bo to ten sam głośnik był) ma 8mm wysokości. cewka ma 19,2mm wysokości
W A300 "podstawa" jest częścią obudowy, nie tak jak w przypadku Mildtonów i Altonów
i lesli chodzi o parametry GDN 30/100/1 to on w zasadzie teoretycznie mógłby pracowac i w 180litrach osiągając całkiem niezłe zejście gdzieś do 30hz. tyle że moc przenoszona bez zniekształceń spadłaby do ok. 30W? (abo mi się Win ISD popsuł). Wiec akurat pod tym względem 90 litrów to jednak za mało dla dobrego przenoszenia impulsów i mocno ogranicza pasmo. Tu kuz by warto robić isobarik
Jesli dopuszczasz obudowe zamknieta to warto tez wziac pod uwage 30/60/1, ale to tylko do OZ.
ja bym nie teoretyzowal tylko posluchal.W ok 100L strojenie na 30hz i mamy już dobre wyniki, opóźnienie na poziomie 11ms. A z moca to myślę że 100W przyjmie bez zniekształceń.
Kończymy teoretyzować na dziś
tez zwracalem na to uwage. ale jak mialem glosniki rozebrane to z ciekawosci porownalem. roznica byla bardzo duzaJa tam opieram się na tym co miałem w katalogach z 1991 roku
oraz na tym
http://www.unifirm.sk/
i na tym
http://www.typyglosnikow.info/katalog-tonsil.php
Wszędzie szczeliny magnetyczne dla cewek o średnicy 49mm i magnesów 120mm podawane były jako 8mm wysokości.
ja to uwazam za plus. mecza mnie te glosniki z ciezkimi membranami i wielkimi x-max30cm Tonsile NIE SĄ GŁOŚNIKAMI SUBWOOFEROWYMI !!!
glosnik nieosiagalny wiec odpadaGDN30/100/1 jest jedynym z tej serii teoretycznie zdolnym osiągnąć mniej niż 30hz ze spadkiem -3dB.
bo staram sie robic to na oryginalPrzecież będziesz robił na regenerowanych. Więc po co pytasz o rodzaj głośnika? Kupisz strucle, naprawisz pomierzysz i pod to zrobisz obudowę.
czytales temat od poczatku? bo wydaje mi sie ze chyba nieChyba że już jakieś masz, ale w takim razie po co to pytanie?
obudowa w A300 jest do samego końca. Nie ma przegrody na podstawkę. płyta 18 mm
Generalnie wszystkie to potworki.