• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Naprawa i Regeneracja gło?ników

Reakcji
0
Witam
Chciałęm spróbowac swoich sił przy naprawie starego głosnika. Chciałbym tez jednoczesni uniknąc niepotrzbnych trudnosci i kłopotów. Dlatego mam pare pytan:
Jak najlepiej usunąc stary resor. CZy mozna go czyms rozpuscic i zeskrobac, czy tylko zeskrobac?
Jakim klejem najlepiej przykleic nową membrane z resorami. CZy dolny resor mozna pozostawic jezeli nie jest uszkodzony?
Narazie chyba tyle...jak mi sie cos jeszcze przypomni do zepytam.

Dzieki

Pozdrawiam

twoje lenistwo jest fenomenalna
zasmiecasz forum postami na ktore odpowiedz jest na stronie rotfl

Dolacze sie do tamatu. Odnowilem 4 glosniki tonsila, 2x GDN25/60/1 ktore dzialaja bez zarzutow (no moze nie do konca :])oraz 2 GDM-y 10/60 i 10/60/4, ktore wczesniej dzialaly, ale regeneracja polegajaca wylacznie na wklejeniu nowej membramy wraz z zawieszeniem gornym wyraznie im zaszkodzila :). Resorow nie wymienialem.
Oba GDM-y nie wydaja z siebie dzwieku, myslalem ze moze wklejajac membrame moglem przesunac cewke poza pole magnetyczne magnesu i to jest powodem powstania niechcianej ciszy. Idac tym tropem probowalem ruszac membrama w dol i w gore myslac naiwnie, ze w pewnej chwili cos sie zmieni - glosnik jednak nie dawal znakow zycia.

Jaka moze byc przyczyna?

CO znaczy glosniki dzialaja bez zarzutow? Tzn ze nie pierdza i cos z siebie wydobywaja jakby dzwiek?
Musze sobie kiedys skopiowac na bok tekst bo juz mnie palce bola od wielokrotnego pisania o tym ze:
glosniki sa produkowane przez maszyny (glownie) i one sa ustawione tak ze doskonale centruja uklad zawieszenia i resorowania, ustala stan spoczynkowy membrany aby cewka siedziala na odpowiedniej glebokosci w ukladzie magnetycznym itd. Domorobstwo w tej kwestii nawet idealne (tzn idealne materialy, metoda i wykonanie) musialo by sie zakonczyc pomiarem nowych parametrow glosnika (calym cyklem lacznie z odpowiedzia na impulsy i podawana moc ciagla, impedancja , faza itd). Potrafisz to? To jestes gigant!

Okej

Dzieki za pomoc

ŁUKASZ a czemu niby zasmiecam forum. PRzeciez tutaj po 10000 razy wałkowane są te same tematy. Czasem tak durne i trywialne ze głowa boli.

Pozdrawiam

MarekW -- dzialaja bez zarzutow (no moze nie do konca :]) znaczy, ze dzialaja na tyle, ze cos tam buczy, dudni i gdy juz pomiarkuje, obuduje to moze bedzie sie to nadawalo na sprzedaz :\. Chialem sprobowac regeneracji w domowych warunkach, myslalem ze moze mile zaskoczy mnie efekt koncowy no i nie wszystko jeszcze stracone, zobaczymy kiedy w koncu zrobie pomiary. Narazie probuje od ponad miesiaca zamowic jiga i preamp od Igoda, ale cos nie wychodzi, w dodatku nie mam gdzie kupic u mnie wmiescie elementow zeby samemu poskladac

A wracajac do tematu :) moje pytanie brzmi - jaka moze byc przyczyna tego, ze w/w GDM-y nie dzialaja po regeneracji, nie wydaja sie z siebie dzwieku, zamarly w bezruchu (cewka polaczona jest z zaciskami, membrama nie jest zablokowana, porusza sie swobodnie).

A sprawdziles czy nie przerwales przypadkiem uzwojenia? Bo nawt gdyby membrana byla w jakis sposob zablokowana to byloby cos tam slychac, a jesl mowisz ze zupelnie nic nie slychac to pewnie masz przerwe...

Powrót