• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Naprawa/modyfikacja kolumn, Arcus AS5 (D'appolito)

Reakcji
0
Cześć!

Trochę kopałem, ale chyba za mało rozumiem, żeby ogarnąć temat całkowicie samodzielnie.
Jestem (zadowolonym) posiadaczem zestawu takich podstawek z 1990r.
Niestety mają one w zwrotnicach po dwa kondensatory elektrolityczne. Na moje wychodzi, że wypadałoby je wymienić po tych 35+ latach.
Problem jaki widzę, to zmiana parametrów zwrotnicy przy podmianie na np. polipropyleny.
Z tego, co rozumiem najlepiej byłoby:
1. Zmierzyć parametry wszystkich elementów zwrotnicy dobrym miernikiem LCR. (co oznacza konieczność zakupu takiego miernika)
2. Zmierzyć parametry T/S głośników oraz wykonać pomiar całej kolumny w polu swobodnym (co by oznaczało konieczność zakupu interfejsu audio i mikrofonu, oraz dynksu od Dayton Audio)
3. Zaprojektować na tej podstawie nową zwrotnicę (próbowałem coś podziałać, ale oprogramowania jest albo płatne, albo wymaga pomiarów)
4. Wykonać zwrotnicę, powtórzyć pomiary.

Czy to jest najprostsza z właściwych dróg, czy można to zrobić prościej, ale dalej poprawnie?
Chciałbym na koniec nauczyć się czegoś nowego i najlepiej skończyć z lepszymi kolumnami niż mam teraz.
Rozważam też zaprojektowanie podobnych kolumienek, ale na nowoczesnych przetwornikach.
Inwestycja w sprzęt pomiarowy jest dość konkretna, więc wolę zapytać, zanim wydam kilka tysięcy na poboczny projekt. ;)

Załączam zdjęcia zwrotnicy, katalogowe parametry T/S głośników są znane.

Załączniki

• 20260522_015928.jpg
    20260522_015928.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 13
  • 20260522_015942.jpg
    20260522_015942.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 13
  • 20260522_020057.jpg
    20260522_020057.jpg
    476.3 KB · Wyświetleń: 13
Paweł, myślę, że po zmianie oryginalnych elektrolitów nawet na nowe elektrolity o tych samych wartościach, będzie (większa/mniejsza) różnica w dźwięku. Tylko dlatego, że nowe będą nowe. By dźwięk się nie zmienił trzeba by oryginał zmierzyć i wsadzić dokładnie takie same.
Piszę na podstawie własnych doświadczeń ze zwrotnicami pasywnymi, nawet zw. aktywne, po wymianie starych elementów na nowe trzeba lekko przeregulować.

To są dobre kondensatory, które trzymają swoje parametry. Domyślam się, że te elektrolity nie sa w torze w tweetera, wiec ich wymiana raczej nie spowoduje istotnych zmian w dźwięku.

Jak chcesz w przyszłości projektować kolumny, to system pomiarowy będzie niezbędny. Najdroższy jest mikrofon XLR. Taki z kalibracją to wydatek około 300-400 zł.

Interfejs możesz kupić używany, ważne aby był z wejściami XLR stereo oraz umożliwiał prace z 96 kHz.

Do tego potrzeba jeszcze prostego jiga, abyś mógł mierzyć impedancję, parametry TS głośników i elementy LCR.

Oprogramowanie to darmowa ARTA i VituixCAD. REW nie polecam.

Powrót