• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

naprawa preampa/sterownika I-AMP

Reakcji
2
witam, dostałem od kolegi I-AMPa do naprawy z preampem na PGA2320. Znam ten wzmacniacz dość dobrze bo uruchamiałem w nim różne IPS ostatnio lampowy na ECC82 i było nieźle. Wzmacniacz ma niezłą obudowę ale nie ma w płycie czołowej wywierconego otworu na czujnik IR więc ten czujnik był wyprowadzony na kabelku. Niestety w trakcie sprzątania doszło do jakiegoś zwarcia w tym czujniku i prawdopodobnie poszło coś po zasilaniu i zgasł wyświetlacz i zaczęły trzeszczeć przekaźniki. Wzmacniacz został odłączony od zasilania i trafił do mnie. Wstępnie stwierdziłem że jest zwarcie na jakimś odbiorze +5V. Miałem nadzieję że to stabilizator ale po wylutowaniu i poprzecinaniu ścieżek okazało się że ATMEGA ma zwarcie na nóżkach zasilających i jestem załatwiony bo na tym się nie znam.
Muszę wymienić ATMEGę i zaprogramować, kompletnie nie wiem jak to zrobić. Na razie wyciąłem uszkodzoną Atmegę i kupuję nową. Wiem że będzie potrzebny programator więc też kupię ale co dalej ? Pomoże ktoś w tym temacie ?

Mam kilka tych atmeg, jak jest złącze ISP na plytce to podeślij ją inpostem, mailowo plik hex programu i link do źrodeł opisu projektu i Ci to ogarnę.

Ostatnia edycja:
Ok ale ta płytka ma jeszcze niesprawne zasilanie. Jest przecięta ścieżka zasilania procesora od strony zasilacza to muszę pociągnąć połączenie z gniazda ISP ?

Z tego co widzę tam wszystko jest napisane.

Pytanie czy jest sens kupować programator specjalnie do tej jednej roboty. Z drugiej strony, można go zawsze zwrócić do 14 dni ;)

ja się obawiam problemów które się pojawią w trakcie pracy a które mi teraz nawet nie przyjdą do głowy bo się tym jeszcze nie zajmowałem ale mogę się pobawić. Programator kupię może się kiedyś jeszcze przyda a kosztuje niecałe 12zł

Programowanie AVRa to nie jest jakieś rocket science, myślę że spokojnie sobie poradzisz.
Z programatorem USBasp (najtańsze z tego co widzę) będzie troche więcej zabawy, bo natywnie
go AVR Studio zdaje się nie obsługuje. Poza tym trzeba by przejściówkę zrobić ze złącza 10-pin
na 6-pin. Raczej nic trudnego ale dodatkowa komplikacja.
Jeżeli to preamp wg projektu taza https://diyaudio.pl/i/4620/ro22d1dow2byu158kiyt_1426942156.jpg
to ten programator powinien pasować bez żadnych przeróbek i jest kompatybilny z STK500, który
obsługuje Microchip Studio for AVR (zwróć uwagę na zdjęcie z rozpiską pinów).
https://allegro.pl/oferta/programat...fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118
Na schemacie preampu złącze PROG.

Najprościej jest zaprogramować za pomocą AtmelStudio lub pokrewnym (dowolna wersja), ten programator pololu jeśli emuluje stk500 to atmelstudio powinien go widzieć, inne programatory niż STKx00, czy AVR Dragon nie będą z środowiskiem atmela działać.

Oczywiście są inne programatory czy programy do nich do programowania ale prędzej tu bym się spodziewał problemów z uruchomieniem ...

odświeżam temat po dłuższej przewie ale jakoś nie było czasu pisać. Wysłałem preamp do forumowicza dragon który obiecał pomóc. Zaprogramował ATMEGę, poprawił parę słabych ścieżek na PCB ( te płytki nie wytrzymują zbyt dużo przeróbek ) i wszystko pięknie śmiga. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc i znowu mogę słuchać ulubionej muzyki .

Powrót