• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Naprawa Rotel RA-940BX

Reakcji
0

Kupiłem w/w Rotela za śmieszne pieniądze. Wzmacniacz gra, ale wymaga delikatnej naprawy. Mianowicie w filtrze zasilania dwa elektrolity 8200uF/50V są lekko spuchnięte (zdjęcie) i myślę, że wypadało by je wymienić zanim zdecydują się eksplodować.

Jako że w całym wzmacniaczu siedzą raczej dobre kondensatory (Black Gate) to nie chciałbym kłaść tam jakieś rdzennej chińszczyzny. Polećcie dobre kondensatory 10000uF/50-63V w cenie powiedzmy do 40zł/szt, które można dostać w Polsce.
Kolejny problem to rezystory przy tranzystorach mocy które zrzucają "skórkę" :lol:

To skutek normalnej pracy w wysokiej temperaturze, czy raczej były ostro przeciążone? Wymieniać?

Trzecia sprawa to klej(?) przy niektórych kondensatorach. Kolor jest dość niepokojący i zastanawiam się czy to elektrolit czy właśnie klej. Konsystencja gumo-silikonopodobna.

Dodatkowo dochodzi szwankujący przełącznik "tone" ale myślę, że ty wystarczy przeczyszczenie styków. Gdyby ktoś miał schemat wzmacniacza to nie pogardzę ;)

Pozdrawiam

Paweł

megabit napisał:
ako że w całym wzmacniaczu siedzą raczej dobre kondensatory (Black Gate) to nie chciałbym kłaść tam jakieś rdzennej chińszczyzny. Polećcie dobre kondensatory 10000uF/50-63V w cenie powiedzmy do 40zł/szt, które można dostać w Polsce.
http://www.allegro.pl/item1087581513_10000uf_63v_nichicon_ks_audio_hi_sound_cena_22zl.html

megabit napisał:
To skutek normalnej pracy w wysokiej temperaturze, czy raczej były ostro przeciążone? Wymieniać?
zobacz w schemacie jaka maja wartosc i je pomierz czy sie zgadza ich wartosc z ta ze schematu

megabit napisał:
Trzecia sprawa to klej(?) przy niektórych kondensatorach. Kolor jest dość niepokojący i zastanawiam się czy to elektrolit czy właśnie klej. Konsystencja gumo-silikonopodobna.

klej

megabit napisał:
Mianowicie w filtrze zasilania dwa elektrolity 8200uF/50V są lekko spuchnięte (zdjęcie) i myślę, że wypadało by je wymienić zanim zdecydują się eksplodować.

TE kondensatory sa w najlepszym porzadku. One tak maja.

Powrót