• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Naprawa ukladu magnetycznego w Ravelandzie

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
138
witam

dostalem od kolegi (dzieki Krzysztofie :wink: ) dziwnie uszkodzony glosnik.
magnes zostal rozlupany na 2 czesci (w widoczny na zdjeciach sposob) i niestety niemam dolnego nabiegunnika
chce go teraz naprawic a ze skoro musze wytoczyc nowy nabiegunnik to pomyslalem ze moge sie z nim troche pobawic...

chce dac 2 lub 3 pierscienie magnetyczne i teraz sie zastanawiam co da dolozenie kolejnego pierscienia??
wiem ze wzrosnie BL a co w zwiazku z tym??
podobno zwiekszy sie SPL...
a z czego wytoczyc ten nabiegunnik?? (jakis konkretny typ stali)

i przy okazji: co daje dolozenie magnesu do nabiegunnika od tylu?? wiem ze mozna przykleic w obu polaryzacjach (czy jak to sie zwie) i wyniki sa inne..

napiszcie wszystko co wiecie o magnesach w glosnikach

00te4.jpg

01nl7.jpg

02gd1.jpg

03rz5.jpg

Mniam,daj mi go to się pobawię.
Ostatnio zapiąłem do arz-tki układ od lw 800.Nie przewidziałem słabości cewki,ale głosniczek dostał życia na 5 min.
P.S.Bez tokarki ciężkie są takie zabawy.

niedam :razz: sam sie pobawie :twisted:
umberto napisał:
P.S.Bez tokarki ciężkie są takie zabawy
3 minutki spacerku i jestem na warsztatach samochodowki. albo sie dogadam ze mi to zrobia za friko albo w ostatecznosci 0,5 pod biorkiem :wink:

Ja jestem ciekaw jak ty ten nabiegunnik wytoczony dobrze wycentrujesz? Ciężko ci to będzie złożyć od dupy strony. Odklej dolny i górny resor, wklej odpowiednio nabiegunnik i wtedy złoż resztę.

coolombo, a ja mam inna koncepcje.
poczytalem troche o ukladzie pola magnetycznego w glosniku... najbardziej symetryczne jest nie w przypadku klasycznego glosnika ale wtedy gdy centralny nabiegunnik jest waski a rozszerza sie odpowiednio na wysokosci gornego nabiegunnika (jak dorwe skaner to wkleje rysunki)
w takim przypadku wycentrowanie ograniczy sie tylko do szczeliny - bo cewka fabrycznie byla krzywo umieszczona

panowie napiszcie cos wiecej na temat magnesow itp :!:

mam juz sklejone 2 najwieksze magnesy z STXa. chce isc teraz poszukac stali i mam takie pytanie.
czy dolny nabiegunnik musi byc wytoczony z jednego kawalka?? czy moge dac np plyte z jednego kawalka i ten rdzen z innego??
moze ktos sie wypowiedziec na ten temat??

nie , nie musi być z jednego kawałka, jeśli oglądasz "How its made" na Discovery Channel to widziałeś jak w estradowcach (eminence chyba to był) sklejali rdzeń z dolnym nabiegunnikiem.

takero, tak ogladalem ale jakos to mi umknelo... dzieki :wink: w pon jade do skladu zobaczyc po ile maja walki :smile:

Powrót