• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nasze fotografie.

Najwięcej zdjęć rocznie robię tego typu:

EOS 5dmkIII i EOS6D
16.jpg

EOS 5dmkIII i EOS6D
362am.jpg

Kiedyś robiłem sporo takich:

EOS 6D
img_8745-edita.jpg

Pentax67II
fomapan_400@800_Xtol1_1_14,5min_9.jpg

EOS 6D
Untitled-1aa.jpg

Ostatnia edycja:
Podziwiam kolegów robiących wesela i tego typu imprezy.
Jak sie popsuje, to jest kurde problem - chyba nie na moje nerwy.

tez pierwszy raz robilem zdjecia pokazu sztucznych ognii
tryb tematyczny w aparacie canon a640
czas naswietlania 2", F8,0
statyw? oparty o jakas rurke

Swietny przyklad na to, ze automatyka i programy tematyczne w aparatach nie sa takie bez sensu :)

Druga sprawa. Nie bojcie sie obrobki RAW. Zdjecia prosto z puszki bardzo rzadko wygladaja dobrze. Fotografia to sztuka kreakcji obrazu, a nie jego 100% reprodukcji. Slajdy, ktore nadal sa uwazane, za niedoscignione w plastyce obrazu i kolorow, kreca obrazem jak szalone. Obraz ma swoj niepowtarzalny look i mozna sie tylko troche do tego zblizyc poprzez obrobke RAW. Jeszcze gorzej wyglada sprawa fotografii czarnobialej aparatami cyfrowymi. Tutaj bez swiadomej obrobki ( ktora jest nielatwa ) nie da sie osiagnac takiej czerni i bieli jak ze starych aparatow.

wstyd sie przyznac ale nadal nie wygooglowalem co to ten RAW

Jest to format zapisu zdjecia w aparacie, bez kompresji i i ingerencji oprogramowania aparatu. Taki plik odpalasz w raw developer ( czyli taki fotoszop ) i mozesz bez straty jakosci zmieniac zdjecie. Rozjasniac, poprawiac kolory, wyostrzac etc i na koncu zapisac do dowolnego formatu z dowolna kompresja.

ciekawostką jest, że w Win 8 przeglądarka zdjęć potrafi otworzyć RAWa (przynajmniej mojego nikonowego NEF'a)

juz wyszukalem co to jest. nigdy w zyciu na oczy nie widzialem fotoshopa! wiec nie wiem po co mi taka obrobka... ale jak zaczalem ogladac przyklady (np tutaj http://fotografiadlaciekawych.pl/index.php/2012/06/22/raw-czy-jpg-co-jest-lepsze-i-do-czego/ ) to jak najbardziej bym sie tym zaczal bawic ;)

ale w moim przypadku dopiero canon A650 posiadal taki bajer jak JPG + RAW :(
a byl on poza moim zasiegiem finansowym (nie wspominam nawet o tym ze nie wiedzialem co to i ze sie przyda)

@scythe w nefie nikona masz RAW data i jpg w jakims malym rozmiarze, byc moze dlatego.

z przed paru dni...niestety compactem gdyż wyjątkowo lustrzanki taszczyć mi się nie chciało
3de7d4e9f719247625934c18418c7366_1451834042.jpg

fabryczny? ustawienia auto czy manualne?
daj jeszcze jakies zdjecia ;)

Fabryczny? przybliż, bo nie czaję:D Chyba, że Ci chodzi, że coś kombinowane, ale nie wiem. Jak kupiony, tak zdjęcia robione.
ustawienia automatyczne. Nie umiem się tym bawić jeszcze:)

Jako, że serwer nie obsługuję plików powyżej 6,1MB musiałem zmniejszać zdjęcia.

Powrót