• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nasze poczynania z ARTĄ

Może napisze co chce zrobic... Mam pomiary zrobione ( z posiekaną fazą) w SW i wyeksportowane. Chciałbym je zaczytać w Arta i wyeksportować z tzw minimalną fazą . A potem znów do SW zaczytac żeby robic projekt zwrotnicy.
Udało sie zaimportować w Arcie, ale jakoś nie znalazłem eksportu z opcją minimalnofazową ....

Tak sie nie da zrobic. Musisz usunac delay z pomiaru zeby pozbyc sie tej "posiekanej" fazy. Arta umozliwia importowanie plikow FRD, TXT, IMP ale tylko w celach porownania. Nie da sie na takim pomiarze dokonac operacji z faza.

kupiłem niedawno kartę EMU Tracker Pre USB z myślą o pomiarach. zaczynam sie uczyć ARTY i własnie poznaję pomiary w pętli. lewe wyjscie liniowe podłączyłem kablem Y do lewego i prawego wejścia.
spektrum udał mi sie uzyskac całkiem niezłe , ale żeby je osiągnąc muszę laptopa trzymac na baterii, a przewód USB i sygnałowe zdala od zasilacza i jego przewodów - inaczej THD+N rośnie z 0,005 do 0,09 :/
pasmo przenoszenia nie wyszło juz tak fajnie, właściwie jestem zawiedziony...
dlatego jestem ciekaw jakie Wam wychodzą charakterystyki w pętli? chyba na wszelki wypadek zmierzę tą kartę w SW dla porównania.

Ostatnia edycja:
Może pobaw się ustawieniami Traker-a, 24 bity i 96kHz ? Niekoniecznie taka konfiguracja może być najlepsza ale warto sprawdzić kilka ustawień.

Ten pomiar w petli, to powinienes zrobic na kablu stereo, ale nie wiem czy to bedzie mialo jakies znaczenie.

Ten pomiar w petli, to powinienes zrobic na kablu stereo, ale nie wiem czy to bedzie mialo jakies znaczenie.

na kablu Y i na kablu stereo tak samo wychodzi. generalnie uważam że pomiary powinno się wykonywać na kablu Y, bo tylko w ten sposób możemy porównać takie same sygnały - pochodzące z jednego generatora.

ARTA

ARTA

Dzień dobry.

Jestem tutaj nowym użytkownikiem.
Chcę zapytać,dlaczego program ARTA nie widzi pliku kalibracyjnego,a sam plik po rozpakowaniu jawi się jak na załączonej fotografii?
W czym tkwi sprawa,jakie programu na komputerze brakuje?

Mam kłopot,nie ładuje się fotografia...

Prosze o pomoc.

Arek

Ostatnia edycja:
Plik wcześniej miałem jako FRD.
Teraz jest białe pole z trzema małymi punkcikami(to chyba dla komputera nie jest żaden plik)?

Witam,

tak się zastanawiałem czy w Arcie da się przygotować plik kalibracyjny do WM61A i myslę, że da się to zrobić bez problemu. Oto pierwsze przymiarki:

To co tu widać to dwa pomiary tego samego zestawu dwoma mikrofonami:

- Sennseiser + jego charakterystyka z fiszki zrobiona w SPLTrace
- WM61A + jego charakterystyka zrobiona na podstawie Sennseiser-a.

Absolutnie nie patrzcie na to pod kątem samych charakterystyk a tylko na to jak są zgodne. Są to pierwsze przymiarki i trzeba to dopracować, ale zasada wydaje mi się jak najbardziej prawidłowa.
Zapraszam do składania swoich uwag.

Powrót