• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ne022 Czy AVT5187 B który kit lepszy?

Reakcji
0
Witam prosił bym o porade,który kit jest lepszy i który mocniej zagra,do subwoofera aktywnego na głośniku Stx GDN 22/300/8 SW,Dzieki za wszelkie rady.

jakie masz doświadczenie ?

Jeśli nikłe to polecam albo zrobienie wzmaka na tadkach wg projektu Irka albo nawet kupienie, a bawić się będziesz mógł jak już coś Ci będzie grało :P
(masz tam od razu zintegrowany zasilacz i filtry - jednym słowem wszystko co w innym wypadku musisz dokupić)

A jeśli coś już na ten temat elektroniki wiesz to bierz się za coś na tranzystorach, choć już może nie żaden kit, a np n-mosfet Irka który chyba też w AVT powinien być - jak kupisz samą płytkę to będzie sporo taniej.

Tak czy inaczej , jeśli nie będziesz kupował żadnych kitów, to najdroższe będzie trafo.

Dzieki za pomoc,wiec tak chodze do szkoły elektronicznej 3 rok doświatczenie pewne mam kilka wzmacniaczy na tadeuszach zrobiłem,mógł byś dać namiar na tda wg projektu irka?.Mosfet Irka nie widziałem na avt :neutral: .Co do tych kitów co sądzisz o tym błedzie na stronie avt?,który opisałem wyżej. Według ciebie który kit by posiadał wiekszą moc i który bardziej nadawał by sie do ww głośnika?.Z chęcią złożył bym ten n-mosfet Irka lecz trawienie płytki nie wchodzi w gre,brak laserowej drukarki,chyba,że gdzieś idzie kupic samą płytke?Co do kosztów trafa jestem tego świadomy.

OK dzieki,a teraz pytanie z innej beczki jeżeli mam transformator 2x32V to ile około wyjdzie mi po wyprostowaniu i odfiltrowaniu?kiedyś pamietałem jak to sie liczy ale z biegiem czasu wyparowalo?Ponawiam pytanie odnośnie który kit twoim zdaniem bedzie dawał wiecej watt przy głośniku 8ohm?
Da rade gdzieś zamówić płytke tego tda w mostku Irka?

Karol1991 napisał:
Da rade gdzieś zamówić płytke tego tda w mostku Irka?
u Irka ;]

Karol1991 napisał:
OK dzieki,a teraz pytanie z innej beczki jeżeli mam transformator 2x32V to ile około wyjdzie mi po wyprostowaniu i odfiltrowaniu?
pomnóż przez pierwiastek z dwóch.
Przy takim trafie tda odpada, dla niego max to 28 vac.

A masz może jakiś link strony gdzie to zamówić?Zamawia się tylko płytke czy można elementy tez?

tak jak koledzy podpowiadają.

Swoją drogą kit to kit... do kitu :P

A jeżeli irek nie znajdzie czasu, możesz sam wszystko zrobić, jak się zdecydujesz.

Płytkę to na pewno kupisz u Irka, parę mostków zbudowanych też ma, więc jakby co to nawet nie musiałbyś czekać.

Właśnie dostałem od niego maila ze ma połamane 2 rece po jakimś wypadku i nie ma juz tych modułów :cry: jedyne wyjście to kit.

Cytuje słowa irka:"czesc

Niestety juz nie robie tego moduly a wiec nie mam czesci ani plytek."
Szkoda,że chociaż płytek nie ma,może takero byś z nim pogadał masz lepsze kontakty z irkiem,może gdzieś mu sie jedna płytka zawieruszyła...
Jeżeli chcem dodać dodatkową filtracje to w ten sposób jak na schemacie poniżej?pytam dla pewnośći.

schemat wygląda poprawnie, ułóż tylko odpowiednio diody, a jak bedziesz wstawiał kondzioły >1000uF to odsprzęguj je 100nF (czyli dołącz do nich równolegle)

płytki poproś kogoś aby ci wytrawił, nawet ja bym mógł chyba :)

Powrót