• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nie drogi głośnik na Subwoofer.

Reakcji
0
Cześć ! ,
Mam mały sub 50watt , max 80watt 3ohm w obudowie BR (DIY)
Do tej pory wyciągałem na nim maxa ale znudził mi się i dlatego zwracam do was się z prośbą o poszukanie jakiegoś mocniejszego głośnika na suba
na głośnik mam max 70zł
Buda 12l

PS: jeżeli dajecie głośniki dla których ta buda jest za mała , to będę mógł zbudować nową bez problemu ;) ;)

Ostatnia edycja:
;//,
a ostatnio słyszałem że do suba można dać wzmacniacz jakiś nie wiem o co chodziło ale nie potrzebował już ktoś drugiego amplikaa

Ampli to jest do kolumn. Chyba jakieś posiadasz, co? A do suba potrzebny jest oddzielny wzmacniacz, czy to monofoniczny specjalnie przeznaczony do suba z odpowiednimi filtrami, zabezpieczeniami i tego typu bajerami, czy w ostatecznosci jakiś normalny wzmacniacz do kolumn. Ten drugi przypadek jest fajny jak masz glośnik dwucewkowy (np ten co rzucił ci odrobinkę wyżej Paweł.S), ale i tak musisz do tego posiadać jakiś filtr dolnoprzepustowy (jak sama nazwa wskazuje, filtr ktory przepuszcza tylko niskie częstotliwości, czyli bas), wiec od drugiego wzmacniacza specjalnie przystosowanego do suba i tak nie uciekniesz.

Nie wiem dlaczego, ale zawsze dla wszystkich początkujących jest to jakieś wielkie odkrycie...

P.S. Nie "watt" tylko "WAT". Tak samo jak nie "bass" tylko "BAS". I tu mógłbym przepisać zdanie z linijki wyżej...

No ok to będę musiał zakupić ten wzmacniacz tylko jaki jest odpowiedni nie wiem .. , tak dopiero w wakacje będę mógł go kupić ze względu na kasę..

"P.S. Nie "watt" tylko "WAT". Tak samo jak nie "bass" tylko "BAS". I tu mógłbym przepisać zdanie z linijki wyżej..."
- ;)

No niestety najtanszy panel to 150zł.
Jak podepniesz pod jvc to impedancja wypadkowa moze być za mała i spali koncówke mocy bo watpie ze tam jest zabezpieczenie.
Można było by wziaść tez moc z kolumn ale jak podajesz 40wat na kolumne i jeszcze zabierać zeby dorzucic subowi to sie mija z celem

jak sie trafi odpowiednia okazje to za te 100-150zl mozna miec naped do suba 150-200w ;)
No chyba na papierze.
Za taka kase to można miec tda,a wzmaczniacz stereo jest całkowicie bez sensu filtr + wzmaczniacz i cena wyjdzie równowartość fajnego panelu

Powrót