• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Niedrogi midwoofer do SS D3004 6020

Czyli zostaje mi W170S, albo dołożyć do czegoś konkretnego. Dzięki za rzeczową odpowiedź. Przez przypadek wszedłem na Audio Transducers, zobaczyć czy są jeszcze jakieś opcje i... natrafiłem na to... http://audiotransducers.com/pl/glosniki/127-morel-caw-638.html
I tak mnie kusi, że myślę czy nie poczekać i dozbierać :D Wyglądają prawie jak Dynaudio, jeśli grają podobnie charakterem, to byłoby idealne połączenie z tym SS na górze. Słuchał ktoś kiedyś takiego morela?

Łukaszu, piszemy o głośniku i 2 stówkach.
Pisales o rozmiarze glosnika ogólnie a nie o kwocie za niego
Odniosłem sie dosłownie do twojej wypowiedzi

Wiec twoja wypowiedz powinna brzmieć raczej "mozna ale nie w tym budżecie"
Ale ja jakos nie bardzo rozumiem odnoszenia ilości basu do budżetu

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli zostaje mi W170S, albo dołożyć do czegoś konkretnego. Dzięki za rzeczową odpowiedź. Przez przypadek wszedłem na Audio Transducers, zobaczyć czy są jeszcze jakieś opcje i... natrafiłem na to... http://audiotransducers.com/pl/glosn...l-caw-638.html
I tak mnie kusi, że myślę czy nie poczekać i dozbierać Wyglądają prawie jak Dynaudio, jeśli grają podobnie charakterem, to byłoby idealne połączenie z tym SS na górze. Słuchał ktoś kiedyś takiego morela?
Te morele moze i wyglądają podobnie jednak graja zupełnie inaczej
Zobacz ile jest na nim zestawów i ile powstaje konstrukcji na nim

Poza tym za 400zl to masz vife ne ktora cieżko pobić w tej cenie

Najwyższy model woofera dynaudio tez jest lekko specyficzny i moze sie podobać lub nie
Napewno nie jest takim pewniakiem jak tweeter

Dobrze wiedzieć. Czytając opinie na forum o Vifie Ne, stwierdzam, że to raczej nie tego szukam. Chciałbym coś bardziej po ciemnej stronie mocy. Chyba jednak zostanę na tą chwilę przy W170S.

A ja znów bym go odradzil
Nie podoba mi sie strasznie ten glosnik
Gra jakos tak plastikowo

Sam zastanawiałem sie na w170s do jakiegos taniego projektu
Np do vify dx, któregoś wavecora czy tb o którym od jakiegos czasu mysle

Ostatnia edycja:
Jasno to sie zgodzę
Co do metalicznosci zupełnie nie
Ja go zrobiłem tak, ze jest ciepłym glosnikiem

Chyba, ze to zwrotnica pharoha do tego doprowadziła
Nie znam sie na zwrotnicach ktore on robi
Moze brakowało tam pułapki na skraju woofera

Nie bierz visatona do tej kopulki bo sie zmarnuje!
SB17 jakosciowo ma dobry bas ale nie ma go duzo. Mozna na upartego dac cewke 2.2mH ale wg mnie to za bardzo oslabi srednice tego glosnika, czyli to co w nim najlepsze. Ale jesli chcemy porownac srednice z W170 a SB17 to jest to przepasc...

Również odradzam Visatona no chyba że AL170. Pomyśl o RS150P.
PharoH + nie. Jak byś ocenił średnie pasmo SB Satosi nie znam tego głośnika jeszcze a szukam czegoś dobrego 150-180mm na średnice w ramach alternatywy dla Exceli, Vify NE , rewelatora
( do dużych kolumn, głośnego dynamicznego słuchania )

Ostatnia edycja:
Visaton to lipa. Kiepskie parametry, blaszany kosz, slabe pasmo i dość drogi.
No... bo za 100/szt to mozna ju tonsila kupic ;)

Wskaż alternatywę w tej kwocie
Albo moze lepiej jak zakładał temat wybierz najlepszego z tych trzech co sa w pierwszym poscie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Również odradzam Visatona no chyba że AL170.
Rozumem, ze sprzedasz go koledze w tak niskiej cenie jak założył?

Nie na temat...
Rozumem, ze sprzedasz go koledze w tak niskiej cenie jak założył?
:) ... moim zdaniem po prostu zbyt dużym mezaliansem było by łączenie iluminatora z czymś w tej cenie. Szkoda pracy i wysyłku poświęconego. Sugerowane woofery na 200-300PLN były by strzałem w 10

Pewnie, ze bym wybrał tonsila, bo to w każdym względzie lepszy glosnik. Baa, nawet stx za pól ceny będzie lepszy, napewno nie gorszy. Sa jeszcze founteki, tangbandy, mala i wieksza beyma polipropylenowa (raczej cieple granie). Do 200 zl wybór jest.

Nie na temat...
W170S - rozumiem że mocno basuje i to może się podobać ale dla mnie to po prostu słaby głośnik.

Poniżej kilka pomiarów głośników tańszych od W170S w różnych obudowach w polu bliskim 0,5cm od membrany.

Wykres 1: pomiar pasma, 2hd, 3hd
fiolet - Tonsil GDN 13/40/2 4 Ohm (stąd wyższa efektywność) w obudowie b-r Totem Mite 5,6 litra
niebieski - STX GDN 15AX (już nieprodukowany) w 8 litrach oz
czarny - W170S w 15 litrach oz

y9jlh0f47cvqpszwejhq_1419259239.jpg
kyvy0ktdxmwfq2l8dkgn_1419259307.jpg
7udr3tmtj1xei1cnyoay_1419259456.jpg

Wykres 2: pasmo, 2hd, 3hd
czerwony - 14cm Sony w niewytłumionej długiej linii transmisyjnej
żółty - Dexon IRB16 w 13 litrach oz
czarny - W170S w 15 litrach oz

xbc7zvtp29lizlff2j5d_1419259852.jpg
83htfwhefm6v34suuv8w_1419259911.jpg
hs9n2e5q5ipskrq9dap5_1419259929.jpg

Nie na temat...
branza sam na poczatku pisałem, ze to dobry tweeter i należy mu sie dobry woofer
Tylko, ze jest najlepszym wyborem z 3 wymienionych przez autora

Nie na temat...
Tylko, ze jest najlepszym wyborem z 3 wymienionych przez autora
Mówcie do mnie Adam - nick branża został wybrany po to aby każdy wiedział ze reprezentuje tą złą strone mocy :). Tak moim zdaniem w wyborze między tymi 3 masz racje. Jakoś ciągle nie mogę się przekonać do tych polipropylenowych discovery. Niby podobne do starych PL ale to już nie to samo.

Powrót