• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Niedrogie 2.1

Projekt subwoofera na GDN-17-200-8-SW http://stx.sote.pl/gdn-17-200-8-sw.html

Całość mdf16.
2,92x2,6x1,78=13,51376litra
13,51376-(1,02x1,78x0,48(br+wzmocnienie))=12,642272litra minus objętość magnesu.
Tunel 178x16 strojenie w okolicach 38Hz.
Wymiary desek:
Front 324x210 szt.1
góra dół 292x210 szt.2
boki 292x292 szt.2
tył i br1 276x178 szt.2
br2 102x178 szt.1
wzmocnienie 102x178szt.1
Wzmocnienie nie jest ujęte na rysunku poniżej.

dolphin123, czy przypadkiem pole przekroju BR nie będzie za małe?
odejmowałeś objętość BR od objętości obudowy??

w subie ma siedzieć panel 2+1 więc wylot do góry odpada też myślałem zrobic to tak jak dolphin123 ale doszedlem do wniosku ze chyba zrobie głębsze obudowy i wtedy wylot pujdzie do góry (mniej zagięc BR-a o 180' - łatwiejsza droga ) i panel sie zmieści (oddzielony ścianką )→

nosmaster nie, bo jak zrobie zaokrąglony br to ciężko go będzie dobrze ofornirować, więc wolę żeby był z tyłu.

scythe1123 jakbyś spojrzał na rysunek i moje wyliczenia to byś od razu wiedział...
:wink: mskojon testował swój projekt na 2xGDN i przy 30cm^2 na jeden głośnik nie ma zawirowań i nieprzyjemnych dźwięków dochodzących z br. Także 28,48cm^2 myślę, że tragedii też nie zrobi.

dj-mati, nie wiem co tworzysz, ale elektronika będzie w osobnej skrzynce, więc nie muszę się martwić że tunel zajdzie na elektronikę :cool:

dolphin123 nie wiedziałem właśnie czy na panel masz jakąś zabudowe własną czy poprostu oddzielisz hermetycznie deską teraz wszystko jasne ;) :arrow:

Pobawiłem się GDNem 17SW dzisiaj "ręcznie". Generalnie ciężko go palcami docisnąć żeby haczył o nabiegunnik dolny. Jak już wcześniej wspomniano, zawieszenie górne ma po zewnętrznej jego części zgrubienie aby ograniczyć wychylenie w stronę magnesu. Na zdjęciu maksymalnie rozciągnięte zawieszenie i widać to zgrubienie :wink:

hehe skatuj go tam fest ;p a co do wątku to fakt udzielam się ale w mojej wypowiedzi liczyłem na wspomniany przez kogoś wyżej w wątku nowości stx-a na testy ;p gra tak,to mi sie nie podoba ,to podoba itp ale chyba trzeba na to poczekac
ja w weekend przeprowadze testy bo piatek i sobote skladam i testuje pierwszego(podstawowego suba) do ktorego czekam na panel wzmaka i drobiazgi wykonczeniowe ,ale test na 100W najdalej w sobote wiec napisze co i jak :arrow:

Fajny taki zestaw tylko powiedz mi jaki był by koszt takiego wzmacniacza pod suba oraz pod dwa monitorki bo sam bym sobie poskładał takie coś do PC

Ziomek86 to zależy od tego czego dokładnie potrzebujesz. Takie GC za 150zł można złożyć, zakładając że wszystko zasilisz z jednego trafa (3końcówki) i znajdziesz okazję na nie. Do takiego sprzętu trzeba poświęcić trochę czasu i wyłapywać okazje na allegro. Końcówki mocy na tda7294 też można tanio dostać.

14 SK się ładnie prezentuje... drzemie w ni potencjał :grin: ile wyszło za elementy na 2 zwrotki??

dj-mati napisał:
widzę ,że zwykła odp strasznie boli...no nic , thx dolphin123

a ja widzę, że nie chce Ci się wejść na stronę i samemu sobie policzyć, lepiej mieć pretensje i czekać na odpowiedź niż wykorzystać 15 min i wbudowany w system operacyjny kalkulator...

dj-mati wszystko przecież zależy od tego jakie elementy chcesz użyć. Zauważ, że sam wybór rezystancji cewki znacznie wpływa na koszty :wink:

Powrót