• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Niedrogie kopułki 19-22mm

Reakcji
0
Witam, czy są teraz jakieś małe kopułki w granicach 60-100zł za sztuke które warto kupić? Szukam czegoś z precyzyjną, przejrzystą górą.

Szukam czegoś z precyzyjną, przejrzystą górą.

"Precyzji" nie brakuje ale czy "przejrzystość" jest wystarczająca ? Zależy od aplikacji Wavecory TW022WA05 - 06 , można je dość nisko ciąć ( ja z Tonsilem GDN 13/50/9 na 2300 Hz i było dobrze , lepiej mi to odpowiadało jak z MOREL-em MDT29 ) ale ja nie lobie zbyt łagodnej kopułki . Wavecory TW022WA02 - 04 niestety nie słyszałem ale czytałem że nie zachwycają .
Zainteresowanie wzbudza również Tang Band 28-847SD . Miał ktoś ?
http://audiotransducers.com/pl/ponizej90mm/321-tang-band-28-847sd.html

Ja w coś totemopodobnych (13ki Tonsila) zastosowałem Monacora DT 280, (75 zł.). Można to ciąć nisko i sprawdza się. Tylko ten wygląd...:-( Troszkę droższe są DT300 (100 zł) i często aplikowane. A tak na marginesie, słyszał ktoś T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X?. Zastanawiam sie na połączeniem ich z STX GDN-17-140-STX zamiast pjki. Wyglądają na ładne charakterystyką, tylko to aluminium, a ja woję jedwab :-(

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi,

W międzyczasie zmieniła mi się trochę koncepcja- dołożę kilka złotych, ale chcę jednak coś z twardą kopułką, jedwab wydaje mi się trochę za mało selektywny. Zastosowanie kolumn ma być związane z realizacją dźwięku, jest więc to dość ważna sprawa. Nie chcę jednak totalne analityczności, tylko dobrego kompromisu pomiędzy muzykalnością a detalami. W związku z tym skłaniam się ku małej twardej kopułce z szerokim miękkim zawieszeniem, które mam nadzieję doda trochę harmonicznych (czyt. zniekształceń ;)). Póki co znalazłem takie:

Seas 22TAF/G http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=79:h1283-06-22tafg&catid=45:seas-prestige-tweeters&Itemid=462

Vifa NE19VTT http://audiotransducers.com/pl/ponizej90mm/169-vifa-ne19vtt-04.html

Słyszał ktoś może oba głośniki i mógłby coś napisać?

Ostatnia edycja:
Polecam 22Taf/g, głośnik o mieszanym materiale w zasadzie "zawieszenie" jest tekstylne a środek aluminium/magnez.
Nie wygrzany cykał dość mocno i byłem trochę wkurzony ale po tygodniu wygrzewania gra świetnie, nie brzmi jak metalowa kopułka to pewnie za sprawą tego miksu.
Dodatkowo ma małe zniekształcenia.

"Precyzji" nie brakuje ale czy "przejrzystość" jest wystarczająca ? Zależy od aplikacji Wavecory TW022WA05 - 06 , można je dość nisko ciąć ( ja z Tonsilem GDN 13/50/9 na 2300 Hz i było dobrze , lepiej mi to odpowiadało jak z MOREL-em MDT29 ) ale ja nie lobie zbyt łagodnej kopułki . Wavecory TW022WA02 - 04 niestety nie słyszałem ale czytałem że nie zachwycają .
To jest kopulka do wysokiego cięcia
Bawilem sie nimi i aplikacji 2 drożnej sie nie sprawdziła
Lepiej w 3 drogach lub poprostu z wyższym podziałem ok 3,5kHz

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za to śmiało moge polecić małe alu kopulki seasa czy vify z serii ne
Wypadają brzmieniowo lepiej niz mały wavecor
A i wavecor lubi 3 lub 4 rzad
Na niższych nie chce grać

To jest kopulka do wysokiego cięcia
Bawilem sie nimi i aplikacji 2 drożnej sie nie sprawdziła
Lepiej w 3 drogach lub poprostu z wyższym podziałem ok 3,5kHz

Cięcie 3 rzędem , o takim pisze . Z tym że się nie sprawdzi to bym polemizował .
Jest to tania kopułka i jak to przeważnie bywa przy takich głośnikach należy poświęcić więcej czasu na filtry .

Jeśli pisałeś o Wavecor TW022WA02 lub Wavecor TW022WA04 to ja się nie wypowiadam gdyż nie miałem . Natomiast Wavecor TW022WA06 miałem , a Wavecor TW022WA05 mam i o nich się wypowiadałem.

Powrót