• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nietypowa pomoc?-pa300

Reakcji
0
Witam wszystkich.
Nigdzie nie moge dostać kondensatorów 47p,33p470p polistyrenowych oraz rezystora 1,4k 1%. W sklepach wkręcają mi że takie wartości maja tylko ceramiki, a tłumaczyć ani kłócić sie nie ma sensu bo oni wiedza lepiej. A rezystorów o toleracji 1% nikt nie prowadzi.
Moje pytanie jak bardzo zmieniają się parametry ceramików pod wpływem temperatury i czy jak je zastosuje to nie pójdzie mi wzmak z dymem oraz czy jeżeli ten rezystor poskładam z kilku innych albo np. 1k + potencjometr 500ohm którym wyreguluje do ok 1,4k to wystarczy?
I jeszcze diody zenera dostałem tylko na 12 V ale to chyba nie wpłynie znacząco na prace wzmaka bo one są potrzebne chyba tylko do zasilania stopnia sterującego czy się myle?
Albo może z innej strony czy ktoś kto ma dostęp do tych elementów mógłby mi przesłać zwykłym listem a pieniądze przeleje na konto najlepiej w PKO. Bo znalazłem na necie te elementy ale płacić za przesyłke 13pln za 4 elementy, których koszt to 3zł to przegięcie.

kondensatory kup byle jakie, ja mam prawie wszystkie miflexy i gra super
zamiast tego 1,4k dałem peerke i ustawiłem temperature wylaczenia po swojemu- miałem inny termistor

Kondensatiry rzędu pF służą "blokowaniu" wzmaka dla dużych (wielkich) częstotliwości - tzn. zabezpieczają go przed wzbudzaniem się na częstotliwościach ponadakustycznych. Praktycznie nie biorą one udziału w przenoszeniu sygnałów akustycznych więc nie powinny miec wpływu na brzmienie. Nawet lepiej jak będą ceramiczne gdyż wówczas lepiej spełnią swoją funkcję.

Powrót