• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Niewielkie DIY do muzyki rock - wybór.

• Autor wątku Autor wątku abad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam serdecznie!
Jako że postanowiłem zbudować swoje pierwsze kolumny wypadałoby mi zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych i osłuchanych "budowniczych" :)
Otóż, szukam jakiegoś budżetowego (300-400zł na głośniki) projektu niewielkich podłogówek bądź nawet o ostateczności monitorów które będą odtwarzały głównie cięższe dźwięki, metal, rock- reszta gatunków tylko od święta. Pomieszczenie do nagłośnienia jakieś 15mkw bez szaleństw z poziomem głośności.
Do tej pory używałem jakiegoś zestawu który grał bo grał, po drodze jakieś altusy czy altony i na tym koniec mojego doświadczenia z kolumnami, tutaj właśnie pytanie do Was -co by tu wybrać? Konstrukcje pojawiające się tutaj i na Elce przeglądam od jakiegoś czasu ale za przeproszeniem, no ni cholery nie wiem która jak może brzmieć (kazdy chwali swoje) i czy się spisze przy ostrym gitarowym graniu.
Byłbym wdzięczny gdybyście mnie chociaż trochę uświadomili w tym temacie i pomogli coś wybrać :)

Na całość... przyjmijmy że do 450zł głośniki i zwrotnice, koszty obudów nie istotne -płyty wiórowe 22mm, kleje, lakiery itp. mam, zostaje tylko fornir i tunele b-r dokupić.
Wzmacniacz na chwilę obecną Sony TA-FE530R, po skończeniu kolumn i uzupełnieniu budżetu pomyśle o czymś lepszym jeśli będzie potrzeba.

lub jakies 2 drogi z wyzszej polki
np tonsil GDN 15/40/5 + vifa DX25
STX GDN 15 AKX + DX25
daytony + seasy
ushery itp itd
to zalezy czy chcesz cos malego czy wlasnie np 3 drogi

Porównujesz duże trójdrożne kolumny na drogich głośnikach do małych monitorków na relatywnie tanich głosnikach. To będzie przepaść cenowa i jakościowa na korzyść tych Peerlessów. Oczywiście, jesli ich brzmieie przypadnie Ci do gustu.

3 drogi za ta cene sie nie opyla - beda stxy, a 2-way moze byc juz na czyms normalnym, grajacym dobrze. jak sie uda w tej cenie tonsile ze siest z dx25 to bedzie bardzo dobrze.

bingant, przepasc to troche za duzo powiedziane.
roznica jest znaczna i wyrazna. ale zeby to byla przepasc to bym tego nie powiedzial.
miedzy najtanszymi STXami a peerlessami to juz co innego

ale szczerze mowiac nie bralbym tych peerlessow - szukalbym czegos z wyspecjalizowanym sredniotonowcem

Nurtuje mnie pytanie czemu za kazdym razem pytania zadawane sa do jakiej muzy to ma byc, skoro i tak za kazdym razem te same zestawy sa proponowane :lol: No ale jakby wziac pod uwage to ze kolega bedzie sluchal metalu rocku, to zrobilbym dwie drogi gdzie niski bas nie jest priorytetem a wykop, perkusja i twarda gra na srednicy.. Ja moge zaproponowac na gore napewno DX25 a na dol STXA 15-100-8-AKX. przymuzie jaka sluchasz zestaw spisuje sie naprawde bardzo dobrze, a po Twoich doswiadczeniach a raczej ich braku ze sprzetem tej klasy bedziesz naprawde milo zaskoczony :wink:

dolphin123 napisał:
czemu za kazdym razem pytania zadawane sa do jakiej muzy to ma byc, skoro i tak za kazdym razem te same zestawy sa proponowane
bo tak sie zlozylo ze przez kurs euro nie ma juz wyboru :P
no i nie osiagalne sa jeszcze inne glosniki

no ale niestety nie do kazdej muzy kazdy glosnik sie sprawdzi.. dlatego do rocka 15 akx bedzie napewno dobry

pegelmesser, a co Ty znowu masz jakis problem ? Wg Ciebie kazdy glosnik nadaje sie do kazdego rodzaju muzyki ? :lol: Gratuluje sluchu :lol: Zaproponowalem glosnik ktory slyszalem i mialem z czym porownac, a to ze siedzisz z glosnikami 888 nikogo nie interesuje. I koncze dyskusje z Toba bo Twoje teorie znowu zaczynaja byc zalosne..

bingant, tak, lepsze ale tez i duzo drozsze.
no i lepszy efekt uzyskasz dajac "gorszy" woofer z lepsza wysokotonowka niz odwrotnie (czyli w tym przypadku)

bingant, jest... ;) wiekszosc dazy do SS, tylko ze pozniej moze sie okazac ze juz przepasc pieniedzy jest taka ze nie ma sensu czegos lepszego budowac

Różnica będzie między jednymi i drugimi, ale czy spora? Na pewno nie aż taka duża jak przesiadka z Tesli na Peerlessy/Vify/Seasy. Do Scan-Speaków bez nagrań odpowiednio wysokiej jakości i dobrej elektroniki bym nie podchodził.

No Panowie, coraz więcej informacji w mojej głowie i coraz to większy wir i mętlik. Czyli można powiedzieć(?), że konstrukcja na peressach http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3.html będzie bardzo uniwersalnym rozwiązaniem. Chodzi mi o to, że łatwiej przez nie przejdzie czasami MP3 i nie będą tak wymagające dla wzmaka i cd? Dodam jescze, że ze sprzętem startuję od zera, a mam na to 4000zł.

Powrót