pegelmesser:
1: rozrzut samych L7x05 ... (losowo od 4,9 do 5.1 V ) na wyjściu ;p ...
dzisiaj wybierałem z 6ciu L7905 i jeden miał na wyjsciu -5V
wnerwia mnie to wiec dlatego poszukuję czegoś precyzyjnego ;p
(co prawda mój miernik szczytem techniki nie jest no ale tą 0,1 na DC chyba dobrze pokazuje a tak przynajmniej z jego noty katalogowej wynika......) i ten pomiar na tym opieram ....
2: jak już stwierdziłem że chcę cos precyzyjnego to od razu niech będzie niskoszumowy/tlumiacy smieci z sieci. Dlaczego ? ...ano dlatego że bawiąc sie w tamtym roku na laborkach z kompatybilności np wpływem "jakosci" zasilania na to jak działa urządzenie zasilane dotarły do mnie pewne "argumenty" na które kiedyś w ogóle nie zwracałem uwagi ;p
a dzisiaj choćby do tej samej listwy zasilajacej mam podpiety sprzet audio, impulsówke od telefonu i impulsówke ATX ...
jeżeli kiedyś badałeś na sieci sztucznej co taka impulsówka "generuje" w siec .... (choćby głupimi cegami absorbcyjnymi........ to napewno wiesz dlaczego własnie zastanawiam się nad takim zasilaczem
zasilacz chce podpiąć do OPA2134 + PGA2311P ;p
3: ma mi jeszcze poprawić humor ;p
tak wiec pegelmesser naprawdę Cię lubie na tym forum ;p ale teraz po prostu nie pytaj "po co Ci to" .......tylko jezeli potrafisz pomóc, albo znasz jakieś ciekawsze "kostki" w dosyć prostej aplikacji to byłbym wdzieczny za pomoc
teraz L7x05 mam w standardowej aplikacji czyli na wejsciu zbocznikowane 330n na wejsciu i 100n na wyjsciu ...
tak naprawdę bardziej zalezy mi na dokladnosci myslalem czy nie ma jakichs kostek na ktore podawał bym jakies napiecie odniesienia i "ona" dwała by mi to żadane napiecie ;p
myslalem tu o jakims LM a odniesienie jakias dioda zenera (tylko na ile dokladna jest zenerka ? ) ...
nie chcę budować jakichs skomplikowanych układów z kosmosu bo to przerost formy nad trescią ...narazie szukam jakichś lepszych kostek po prostu ...
Irka pomysł jest dosyć ciekawy nie powiem ;p ...
trafko mam symetryczne 7,5V wiec teraz pytanie do Irka czy 2,5V wystarczy do uzyskania stabilnego 5V ? ;p