• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowa końcówka mocy Matronix

danielo a będzie coś do suba żeby dawało na 8ohm około 150 W ?

bo akurat mam już gotowego suba na tonsilu 30\120 i się za napędem rozglądam

jeśli chodzi o te wzmacniacz to wygląda fajnie
tylko nie wpuszczałbym tego kątownika tak głęboko pod tranzystory
bo teraz wystarzczy mocniej podgiąć i kątownik zrobi zwarcie na nogach tranzystorów :( ( zdjęcie 2 od góry)

esh0, powiedziałem Ci że jak chcesz to Ci mogę swojego wysłać...
I to chyba jeszcze przed świętami :)

Więc tak, z uzgodnień z Marcinem dowiedziałem się że do tygodnia będzie wysłany jeden komplet, na nastepny tydzień komplet drugi.

Esho, dj_zibi, Paweł S. na PW proszę o dane do wysłania :)

danielo a będzie coś do suba żeby dawało na 8ohm około 150 W ?

Owszem będą różne wersje, stereo i panel do suba.

panowie, co z tymi testowymi koncowkami?? mam min 4 chetnych na jakis wzmacniacz a tylko wy macie dostepne gotowce...

Witam wszystkich i dziękuje za zainteresowanie.

Pawel S. napisał:
panowie, co z tymi testowymi koncowkami?? mam min 4 chetnych na jakis wzmacniacz a tylko wy macie dostepne gotowce...

Komplet juz gotowy i jutro (jak się wyrobię) wyleci paczka kurierem DHL do esh0, sorki niestety wcześniej nie dałem rady :(

Przedstawiam jeszcze zasilacz:

Widok całości.

Widok z boku, widać gdzie sie przykręca przewody z trafa i wyjściowe do końcówki.

Widok z góry.

Tak ma wyglądać podłączenie do preampa (szybciej łączy się taśma niż ark).

Spód oczywiście tylko czerwona solder maska ;)

Całość posiada wyjście +/-12V, sygnał do załączenia zasiania do końcówki no i oczywiście główne napięcie zasilania.
Będzie jeszcze najprawdopodobniej kolejna wersja tego zasilacza z 4 kondensatorami 10000uF.

Jeszcze roboczy filmik dla zobrazowania działania zabezpieczenia zwarciowego:

http://www.youtube.com/watch?v=aMsOXk0c4q8

Przebieg na rezystorze emiterowym (a właściwie emiter Toshiby a masa, dla tego przed zwarciem widać ujemne połówki, podczas zwarcia to dokładnie spadek napięcia na rezystorze emiterowym). Na początku normalna praca sinus na wyjściu potem zwarcie bezpośrednio na zaciskach, gaszenie prądu udarowego, chwilowe wyłączenie sygnału, próbkowanie prądu do czasu usunięcia zwarcia (nie przekraczał jak widać 6,7 A w porywach, Thoshiba może oddać 15A wiec zabezpieczenie ogranicza prąd z dużą nawiązką), po usunięciu zwarcia pojawia się sygnał na wyjściu – wzmacniacz może dalej normalnie pracować.
Przykładowym sygnałem był 1 Khz, działanie jest takie same dla mniejszych i największych częstotliwości.

Nie ma jeszcze nazwy na tą końcówkę, ma ktoś jakiś pomysł :)?

matronix.pl napisał:
Nie ma jeszcze nazwy na tą końcówkę, ma ktoś jakiś pomysł ?
moze cos podczas testow przyjdzie do glowy. ale pewne jest jedno - trzeba ja szybko wymyslic zaby bylo wiadomo o czym mowa.

jaka ma byc przyblizona cena koncowki?

no i czekam z niecerpliwoscia na moja kolej ;)

ja stawiam na 200zl - koncowka+zasilacz, bez trafa, radiatorow itp. a calosc mysle ze gdzies w granicach 300-350 :)

Powrót