• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowa konstrukcja

Reakcji
0
Witam wszystkich na tym forum i na samym początku chciałbym wyrazić swój wielki podziw dla ogromu pracy jaki wykonujecie w tworzeniu konstrukcji DIYAudio i pomocy, którą oferujecie innym, WIELKI SZACUN!
Jako, że zainspirowaliście mnie swoimi pomysłami i wiedzą zamierzam zabrać się budowy własnych kolumn podłogowych.
Baza, na której chciałbym budować to Usher 8945A lub 8948A, wysokotonowy pewnie też z tej samej stajni, ale tu już chciałbym zdać się na Wasze doświadczenie. Nie mam specjalnie sprecyzowanego gustu muzycznego (lubię po prostu dobrą muzykę).
Trochę szczegółów:
- pow. odsłuchu 30 mk2,
- wzmacniacz po odsłuchu na swoich mam nadzieje diy w salonie dokonam wyboru,
- preferowana konstrukcja 2.5 drożna,

Dlatego też zwracam się do Was przyjaciele z prośbą o pomoc w budowie, tj projekt skrzyni ze strojeniem BR i zwrotki.
Pozdrawiam.

lklukasz komu ty zwracasz uwagę ? :)
roberto jaki budżet? Zwrotnicę chcesz sam projektować czy lepiej jak będzie już gotowa?

Jakby była gotowa to byłbym wniebowzięty :) Jeśli chodzi to budżet to na pewno musi on uwzględnić wspomniane przetworniki no i podzespoły do budowy zwrotnicy (jakie by one nie były) A kolega ma taki schemat?:w00t:

Marios Twoja pierwsza propozycja jest na prawdę godna uwagi, ale niestety zwrotka jest "tajna", a szkoda bo to na pewno zaspokoiłoby moje oczekiwania.

Napisz do autora, poszperaj jeszcze w gotowych konstrukcjach może coś znajdziesz jeszcze..
To ci ci znalazłem zajęło mi minutę..

Właściwie nie brałem takiej ewentualności pod uwagę, ale rzeczywiście nic nie zaszkodzi spróbować.
Marios znalazłem podobną konstrukcje od Joe D'Appolito z polecenia kolegi z forum http://www.zalytron.com/usherkits.htm Jakbyś mógł rzucić okiem na konstrukcję i wypowiedzieć na jej temat, byłbym Ci bardzo wdzięczny.

Wydawało mi się, że do dobra konstrukcja, tym bardziej, że wiele zestawów z wyższej półki opiera się na takim rozwiązaniu, ale przyznam, że 3 drożna konstrukcja, którą zaproponowałeś przypadła mi do gustu:)

Większość zestawów z wyższej półki opiera się na 3 drogach :-)
2,5 drogi może Ci dać "na dole" + 3db i teoretycznie pomoże Ci skompensować "baffle step" co można też zrobić zwrotnicą. Nie znam tych głośników, musisz sprawdzić skuteczność wysokotonówki czy nie będzie za cicha.

Myślę że w twoim przypadku najlepiej sklonować jakiś gotowy projekt, w akkusie napewno Ci pomogą ze zwrotką. Podejrzyj sobie na ich stronie projekty może Ci się też coś spodoba.

---------- Post dodany o 21:19 ---------- Poprzedni post o 21:16 ----------

Skopiuj to:

http://www.audiozakupy.pl/produkt_USHER_AUDIO__CP_6311-4761.html

Przy okazji poćwiczysz trochę stolarkę :D

Powrót