Ja zasadnczo jestem zdania, że przy stosowaniu szerokopasmowca powinno się trzymac koncepcji iż to własnie ten jeden głośnik przetwarza całe pasmo średnio-wysoko tonowe. Chodzi o jakas spojnośc brzmienia, brak jakichkolwiek podziałow , problemów z fazą powodują te charakterystyczne brzmienie.
Wiele jest konstrukcji, gdzie szerokopasmowiec podpierany jest sekcja basową, ale mało jest takich konstrukcji, gdzie dodawany jest tweeter. Bo to jakby przeczyło sensowi stosowania szerokopasmowca. Zasadnoczo możnaby dodać super tweeter, podział pasma bardzo wysoko, żeby nie było żadnych podziałow w najbardziej slyszalnym paśmie ale jednak ... to juz nie będzie w pewnym sensie to

.
Kolumny WLM'a które słuchałem na AS były tak zrobione, że głosniki stricte szerokopasmowe z tweeterem bodajze elektrostatem. Ale te głosniki były dośc duze, na oko 25 cm wiec to juz nie był typowy full range, więc taka koncepcja w pewnym sensie się usprawiedliwiała. Duzy glosnik o niesamowitej efektywnosci, lepszy bas a zarazem dobre średnie bo głosnik jest niemal szeokopasmowy. Od góry super tweeter i komplet gotowy.
Tu niestety nie moge się dopatrzeć takiej koncepcji.
Tweeterki samochodowe, raczej są mało "super tweeterowe" a prędzej bym powiedział ze mocno ustępują klasycznym kopułką. Są po prostu kompromisowe, maja możliwie najlepiej grać w jak najmniejszym rozmiarze. Na pewno są super dobre samochodowe wysokotonówki ale to raczej nie ten pułap cenowy i nie do arzeta. Zresztą taka konstukcja traciłaby ekonomiczny sens bo po co kupować samochodówke jak za te same pieniadze mozna miec bardzo dobre kopułki.
Chyba już to kiedyś pisałem. Moim zdaniem geniusz tej konstrukcji twki w jej prostocie i taniości. Jeden głośnik , prosty filtr , kawałek sklejki i gotowa konstrukcja ktora dobrze gra a kosztuje 2 skrzynki piwa. Osobiście bym w niej nic nie zmieniał.