• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Nowa stara beyma 10BR60

• Autor wątku Autor wątku mkul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
w 2005 kupiłem jedną sztukę do subwoofera, głośnik tak mi przypadł do gustu, że kupiłem drugi żeby zbudować system 2.2, ale nowo zakupiona beyma nieco się różni od tej sprzed 3 lat co widać na fotkach (nowa po prawej). Prawdopodobnie rozwiąże to problem świstów przy większej mocy, o których pisał Irek, ale ciekawe jak zmieniła się reszta TS, co się okaże po wygrzaniu. Tak czy siak wygląda na to, że firma cały czas coś tam poprawia.

mkul napisał:
w 2005 kupiłem jedną sztukę do subwoofera, głośnik tak mi przypadł do gustu, że kupiłem drugi żeby zbudować system 2.2, ale nowo zakupiona beyma nieco się różni od tej sprzed 3 lat co widać na fotkach (nowa po prawej). Prawdopodobnie rozwiąże to problem świstów przy większej mocy, o których pisał Irek, ale ciekawe jak zmieniła się reszta TS, co się okaże po wygrzaniu. Tak czy siak wygląda na to, że firma cały czas coś tam poprawia.
mkul, hmm, chyba zapomniałeś o fotkach?

Wcześniej były. Po prostu w starym nie było "wentylowanej" cewki, i była innego koloru (pewnie inny impregnat) membana. Zobaczymy jak to się odcisnęło na parametrach.

pewnie znowu chwilowo przeladowany serwer imageshack
wasik1989 napisał:
była innego koloru (pewnie inny impregnat) membana
nie zapominaj ze ten satry ma ponad 3 lata - od slonca/swiatla kolor sie zmienia ;]
bardzo dobrze to widac na przykladzie glosnikow samochodowych montowanych w polkach

Tak imageshack nie chodzi dzisiaj najlepiej, wstępnie TS prawie identyczne, tyle że nowy jeszcze niewygrzany, a stary miał sporą przerwę, ale jest tak:
Qts: Stary 0.378, Nowy:0.395,
fs: Stary: 36.6, Nowy: 35.5. Odsłuchów na razie nie było, bo walczę z pętlami masy, na BSW nie dawały się tak we znaki :neutral:

ooo fajnie, wentylowana cewka :) pewnie w 12br też zastosowali ten mod, u mnie jeszcze niestety tego bajeru nie ma ;)

Powrót