Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Z tym jest roznie, naprawde. Ostatnio mialem kupione jakies nowe akumlatorki (nie pamietam firmy, 20 zl/2 szt) i jeden byl naladowany, a drugi wyczerpany. Najlepiej wiec sprawdzic, wloz je do czegos, nawet do cyfrowki, nic sie z nimi nie stanie, a bedziesz wiedzial.chodzi mi tylko o to że jako nowe wymagają naładowania czy nie ? A jesli tak to na ile są naładowane ?
Niby tak, ale z doswiadczenia wiem ze jesli uzytkujesz je w pelnych cyklach (pelne rozladowanie i naladowanie) wytrzymuja dluzej...NiMH nie mają efektu pamięci ;]
nigdy nie miałem nawyku doładowywaniatomq88 napisał:Niby tak, ale z doswiadczenia wiem ze jesli uzytkujesz je w pelnych cyklach (pelne rozladowanie i naladowanie) wytrzymuja dluzej...
pegelmesser napisał:Nowe zawsze sa naładowane. Jak mocno - zalezy ile czasu lezaly w magazynie.
ŁAdowac zawsze po całkowitym rozładowaniu - oczywiscie nie dopuszczac do nagmiernego rozladowania zeby napiecie nie spadło poniżej 0.8-0.9V.
Efekt pamieci oczywiscie posiadaja - ale lekki.
Do aparatu polecam obecbnie tlyko i wylacznie Sanyo Enelop. Innych juz w zyciu nie kupie.
El_liero napisał:j.w. z tym, że nie zgadzam sie, że nie można całkowicie rozładować.
n_omyzs napisał:Ogniwo jest w pewnej rownowadze i schadzac poniezej pewnej wartosci SEM wyrzadzasz mu trwale bu![]()
Piotr01 napisał:Tak, więc: rozładowanie - ładowanie - rozładowanie - ładowanie - rozładowanie - ładowanie. Powyższe, tylko korzystając z ładowarki.
A czym sie rozni rozladowanie za pomoca uzytkowania od rozladowania ladowarka ; )?
jak ja kupowalem swoje energizery + ladowarka to byla instrukcja ze pierwsze ladowania to wlasnie formatowanie i zaleca sie 2-3 krotne naladowanie i rozladowanie. ale nic nie pisali ze odrazu i w ladowarcetomq88 napisał:Teoretycznie zawsze powinno sie je rozladowywac do konca zanim sie je znowu naladuje by uniknac tzw "efektu pamieci" - czyli zmniejszanai sie pojemnosci do tej od ktorej nastapilo ladowanie.